Gulasz wołowy z jałowcem
Gulasz wołowy z jałowcem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Następnie zawartość garnka przenosimy do miski
- Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do osobnej miski
- Dodajemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
- Do garnka wlewamy pozostały tłuszcz
- Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Dodajemy masę cebulową, wlewamy wino oraz bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 75 minut
- Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.
Gulasz możesz podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Wołowina łopatka (750 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Mąka orkiszowa (100 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Jałowiec (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Smoothie z „mlekiem bananowym”
Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem
WIĘCEJ >Zapiekanka z wołowiny i pieczarek
Pieczarki kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś…
WIĘCEJ >Smażone przegrzebki
Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…
WIĘCEJ >