fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz wołowy z jałowcem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-301
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wołowy z jałowcem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość garnka przenosimy do miski
  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do osobnej miski
  • Dodajemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
  • Do garnka wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Dodajemy masę cebulową, wlewamy wino oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 75 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka pszenna (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Jałowiec (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jogurt z ananasem

Do miski nakładamy jogurt Ananasa obieramy, kroimy w kostkę i kładziemy na wierzch jogurtu

WIĘCEJ >

Taco z kurczakiem i awokado

Zieleninę (kolendrę) drobno siekamy Sałatę rozdrabniamy Pomidory kroimy w plasterki Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 20-30 minut, a następnie wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy mięso w garnku na ok. 40 minut Piekarnik rozgrzewamy do…

WIĘCEJ >

Fasolka z pistacjowym pesto

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z fasolki odcinamy końcówki Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wrzucamy orzechy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Następnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >