fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz wołowy z jałowcem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd75fb00a-3b1c-4c09-9200-70eb8c7635d9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz wołowy z jałowcem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Boczek kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie zawartość garnka przenosimy do miski
  • Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do osobnej miski
  • Dodajemy mąkę oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty mąką
  • Do garnka wlewamy pozostały tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 4-5 minut, co jakiś czas mieszając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Dodajemy masę cebulową, wlewamy wino oraz bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i dusimy przez ok. 75 minut
  • Danie nakładamy na talerze i dekorujemy zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia gulaszów.

Gulasz możesz podawać z ryżem, kaszą, makaronem lub ziemniakami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (750 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka orkiszowa (100 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Jałowiec (3 g)
  • Sól morska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smoothie z „mlekiem bananowym”

Daktyle, banana oraz wodę blendujemy do pożądanej konsystencji Mleko bananowe przelewamy do miseczki Jabłko i gruszkę kroimy w kostkę i łączymy z mlekiem Wszystko posypujemy nasionami chia, wiórkami kokosowymi i cynamonem

WIĘCEJ >

Zapiekanka z wołowiny i pieczarek

Pieczarki kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś…

WIĘCEJ >

Smażone przegrzebki

Natkę pietruszki siekamy Przegrzebki płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i pieprzymy Na patelni roztapiamy masło, a następnie równomiernie rozkładamy przegrzebki Smażymy przez 2 minuty, obracamy i dalej smażymy, aż będą miękkie, ale zwarte Ściągamy z…

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >