fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1981bd77-d7aa-4d62-9663-6a6b81249721
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski z zimną wodą (aby nie ściemniały)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (aż się zarumieni)
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka, wlewamy wodę oraz dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy papryki, ziemniaki oraz kalafiora i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i nakładamy na talerze
  • Gulasz podajemy ze śmietaną i posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (1000 g)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Ziemniak (450 g)
  • Cebula (420 g)
  • Papryka żółta (400 g)
  • Kalafior (320 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Woda (250 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja z kiszoną kapustą

Jajka gotujemy na twardo ok. 5 minut Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki Marchew trzemy na tarce o grubych oczkach Natkę pietruszki drobno siekamy Warzywa mieszany i podajemy z jajkami

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Kokojabłotka

Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto    Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…

WIĘCEJ >