fbpx
logo
Szukaj
open close

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1981bd77-d7aa-4d62-9663-6a6b81249721
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz z ziemniakami i kalafiorem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Papryki kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm (gniazda nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do miski z zimną wodą (aby nie ściemniały)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (aż się zarumieni)
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Zawartość patelni przenosimy do garnka, wlewamy wodę oraz dodajemy przecier, mieszamy i dusimy przez ok. 40 minut (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy papryki, ziemniaki oraz kalafiora i dusimy pod przykryciem przez ok. 1 godz. (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy przyprawy, mieszamy i nakładamy na talerze
  • Gulasz podajemy ze śmietaną i posiekaną zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszu.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wołowina łopatka (1000 g)
  • Papryka czerwona (460 g)
  • Ziemniak (450 g)
  • Cebula (420 g)
  • Papryka żółta (400 g)
  • Kalafior (320 g)
  • Papryka zielona (280 g)
  • Woda (250 ml)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz drobiowy ze szpinakiem i pomidorami

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Szpinak siekamy (nie za drobno) Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w (…)

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno (…)

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski (…)

WIĘCEJ >