Hinduskie chlebki chapati
Hinduskie chlebki chapati
Przygotowanie
- Do miski wsypujemy mąki oraz sól, dolewamy wodę i zagniatamy na jednolite ciasto
- Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut
- Po tym czasie formujemy z ciasta kulki i rozwałkowujemy na cienkie placki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy placki i smażymy przez ok. 1 minutę z każdej strony
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Na 1 porcję przypadają 2 chlebki.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Mąka orkiszowa (150 g)
- Mąka sojowa (150 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Burger z dzika z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Pasta marchewkowo-daktylowa
Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…
WIĘCEJ >Grzyby z patelni
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry Czosnek obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy na pół Shiitake i boczniaki kroimy w plastry Do miski wlewamy bulion, sos ostrygowy oraz sos sojowy i mieszamy Na patelni…
WIĘCEJ >Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Tapiokę wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Zostawiamy na godzinę do namoczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka obieramy ze skórki. Kroimy każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę kroimy w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka…
WIĘCEJ >