fbpx
logo
Szukaj
open close

Homary z porem i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cccd8ba79-943e-4daf-a7f2-7feb9385a8da
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Homary z porem i szparagami

Przygotowanie

  • W czajniku zagotowujemy wodę
  • Homary obieramy z pancerzy, z ogonów wyłuskujemy mięso i wkładamy do miski
  • Mięso oprószamy przyprawami i wkładamy do lodówki
  • Z porów odkrawamy dolne części i liście
  • Białe części porów dokładnie myjemy
  • Do jednej miski wlewamy wrzącą wodę, a do drugiej zimną
  • Wybieramy 10 największych białych liści i wkładamy je do wrzącej wody na ok. 15 sek., po czym przenosimy do miski z zimną wodą i odsączamy
  • Szparagi obieramy obieraczką do warzyw i odkrawamy końcówki
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Szparagi gotujemy na parze przez ok. 20 minut
  • Liście porów kroimy na pół, na każdym liściu kładziemy homara, owijamy liściem i związujemy szczypiorkiem
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy homary i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony
  • Na talerzach układamy homary i szparagi, posypujemy posiekaną zieleniną (bazylią) i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z homarami.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Homar (świeży) (1600 g)
  • Szparag (600 g)
  • Por (560 g)
  • Szczypior (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Czajnik, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Homary z grilla z sosem ziołowym

Homary Zaczynamy od przygotowania sosu W piekarniku rozgrzewamy grill Homary obieramy z pancerzy i nadziewamy na patyki do szaszłyków Następnie (…)

WIĘCEJ >

Zupa homarowa z warzywami

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz), wkładamy homary i gotujemy przez ok. (…)

WIĘCEJ >