Indyk z nadzieniem mięsnym
Indyk z nadzieniem mięsnym
Przygotowanie
- Tuszkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
- Następnie wkładamy tuszkę do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
- Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
- Wrzucamy wątróbkę z cebulą i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Wieprzowinę myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
- Następnie wieprzowinę odcedzamy i kroimy na kawałki
- Bułkę namaczamy, a następnie odciskamy
- Wątróbkę z cebulą, wieprzowinę i bułkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
- Do masy wybijamy jaja, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Tuszkę wypełniamy nadzieniem mięsnym i zszywamy nicią kuchenną
- Następnie przenosimy tuszkę do brytfanny i smarujemy skórę roztopionym tłuszczem
- Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 2,5 godz. (co jakiś czas podlewając bulionem)
- Indyka możemy podawać z dodatkiem ziemniaczanego purée
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Indyk tuszka (1400 g)
- Wieprzowina schab (surowy) (250 g)
- Indyk wątróbka (200 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Bułka pszenna (70 g)
- Masło (45 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz biały (3 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.