fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z nadzieniem mięsnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca3a00538-62fe-4e7d-aa8c-2e41e6c65c46
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Indyk z nadzieniem mięsnym

Przygotowanie

  • Tuszkę dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami (solą i pieprzem) oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  • Następnie wkładamy tuszkę do lodówki na min. 3 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Wątróbkę myjemy, oczyszczamy i osuszamy
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
  • Wrzucamy wątróbkę z cebulą i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Wieprzowinę myjemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości
  • Następnie wieprzowinę odcedzamy i kroimy na kawałki
  • Bułkę namaczamy, a następnie odciskamy
  • Wątróbkę z cebulą, wieprzowinę i bułkę mielimy na standardowym sitku maszynki do miski
  • Do masy wybijamy jaja, dodajemy posiekaną zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Tuszkę wypełniamy nadzieniem mięsnym i zszywamy nicią kuchenną
  • Następnie przenosimy tuszkę do brytfanny i smarujemy skórę roztopionym tłuszczem
  • Brytfannę wkładamy do piekarnika na ok. 2,5 godz. (co jakiś czas podlewając bulionem)
  • Indyka możemy podawać z dodatkiem ziemniaczanego purée

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (1400 g)
  • Wieprzowina schab (surowy) (250 g)
  • Indyk wątróbka (200 g)
  • Bulion mięsny (125 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Bułka pszenna (70 g)
  • Masło (45 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz biały (3 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne tajskie curry z indyka

Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Indyk z aromatycznym masłem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Zieleninę drobno siekamy W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski Dodajemy zieleninę (…)

WIĘCEJ >

Pieczony indyk z kasztanami

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kasztany kroimy na kawałki Zieleninę (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >