fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z aromatycznym masłem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40497e1a-1fa6-4af5-b797-0ea8675ac19a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z aromatycznym masłem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski
  • Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa pod skórą tłuszczem
  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie formy do pieczenia
  • Na cytrynę kładziemy mięso i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz i przykrywamy folią (wytworzony sos podczas pieczenia zachowujemy)
  • Do sosu wsypujemy mąkę i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Stopniowo dolewamy wino oraz bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Indyka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (2000 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Masło (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapka dziecięca – pies

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt uczy i tułowia psa Awokado obieramy, usuwamy pestkę i odkrawamy plaster Szczypior kroimy na ok. 5 cm paski Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt psa (tak jak…

WIĘCEJ >

Kiszona marchewka

Każde kiszenie należy rozpocząć od wyparzenia naczyń. Słoik, garnek na wodę dokładnie myjemy następnie osuszone naczynia władamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 120 stopni.  W tak wyparzonym garnku gotujemy wodę z solą i odstawiamy do…

WIĘCEJ >

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Indyk w sosie żurawinowym

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnęło temp. pokojową Następnie kładziemy mięso na blachę, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Do…

WIĘCEJ >