fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk z aromatycznym masłem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk z aromatycznym masłem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski
  • Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa pod skórą tłuszczem
  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie formy do pieczenia
  • Na cytrynę kładziemy mięso i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz i przykrywamy folią (wytworzony sos podczas pieczenia zachowujemy)
  • Do sosu wsypujemy mąkę i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Stopniowo dolewamy wino oraz bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (2000 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Masło (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Mąka pszenna (36 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta z ryżem i pomidorami

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Oliwki kroimy w plasterki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę do tarty skrapiamy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia Pomidory kroimy na pół, kładziemy na…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z rydzami

Rydze:   Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę…

WIĘCEJ >

Cukinie faszerowane kaszą jaglaną i mięsem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy pestki Następnie nacinamy cukinię dookoła na ok. 2 mm od brzegu, wyciągamy miąższ na deskę i drobno siekamy Cukinię wkładamy do…

WIĘCEJ >