fbpx
logo
Szukaj
open close

Indyk z aromatycznym masłem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c40497e1a-1fa6-4af5-b797-0ea8675ac19a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Indyk z aromatycznym masłem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Zieleninę drobno siekamy
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i przelewamy do miski
  • Dodajemy zieleninę oraz skórkę z cytryny i mieszamy
  • Oddzielamy skórę od mięsa i smarujemy całą powierzchnię mięsa pod skórą tłuszczem
  • Cytrynę kroimy w cienkie plasterki i układamy na dnie formy do pieczenia
  • Na cytrynę kładziemy mięso i posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Po tym czasie przenosimy mięso na talerz i przykrywamy folią (wytworzony sos podczas pieczenia zachowujemy)
  • Do sosu wsypujemy mąkę i gotujemy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Stopniowo dolewamy wino oraz bulion i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Mięso nakładamy na talerze i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Indyka możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (2000 g)
  • Bulion mięsny (200 ml)
  • Masło (100 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Mąka orkiszowa (36 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Cytryna – skórka (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne tajskie curry z indyka

Mięso kroimy w kostkę Do rondla wlewamy odrobinę mleka, dodajemy pastę, mieszamy i gotujemy przez ok. 5 minut, cały czas (…)

WIĘCEJ >

Indyk w miodzie i musztardzie

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Formę wykładamy papierem do pieczenia (…)

WIĘCEJ >

Indyk duszony z warzywami

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >