Indyk w miodzie i musztardzie
Indyk w miodzie i musztardzie
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy papier tłuszczem
- Mięso kroimy na nieduże kawałki
- Do miski wlewamy sok z cytryny, dodajemy miód, musztardę oraz przyprawy (pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Do miski z serem dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy (tymianek) i mieszamy
- Mięso panierujemy w kolejności podanych misek i kładziemy na papier
- Formę wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut
- Po tym czasie obracamy mięso na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (750 g)
- Bułka tarta (200 g)
- Miód lipowy (72 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Musztarda (40 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Pieprz czarny (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…
WIĘCEJ >Kwaśnica podhalańska
Mięso gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 godz. (1500 ml wody) Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ugotowane mięso…
WIĘCEJ >Kotlety wieprzowe z cydrem
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Mięso posypujemy z każdej strony przyprawami (pieprzem) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-7 minut z każdej strony Następnie ściągamy mięso z patelni i…
WIĘCEJ >Gulasz wegański
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w kostkę Warzywa wkładamy do garnka Zalewamy wodą, tyle, żeby je zakryło Dodajemy pomidory Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy rozmaryn Gotujemy 60 min Próbujemy i doprawiamy do smaku
WIĘCEJ >