fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowy indyk zapiekany z serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce3160ece-fcbb-40ff-8613-fc46b4688080
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowy indyk zapiekany z serem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut, a następnie pozostawiamy mięso w garnku na ok. 10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z garnka i rozdrabiamy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie oprószamy cebulę mąką i mieszamy, aby powstała gęsta „pasta”
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając
  • Następnie stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ser żółty, połowę parmezanu oraz musztardę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy zieleninę oraz mięso i ponownie dokładnie mieszamy
  • Danie przenosimy do naczynia żaroodpornego (lub kokilek)
  • Do pozostałego parmezanu dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy zawartość naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryba po grecku

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Trzemy warzywa na tarce na grubych oczkach Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę, podsmażamy 4 min Dodajemy koncentrat pomidorowy i podsmażamy 3…

WIĘCEJ >

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >

Marchewkowy makaron z mięsem mielonym

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewki na ‘makaron’. Podsmażamy go na maśle Do marchewek dodajemy mięso mielone i mieszamy łopatką. Po 3 minutach zalewamy passatą pomidorową.  Dusimy razem z przyprawami ok.15 minut. W razie potrzeby możemy…

WIĘCEJ >

Kanapki dziecięce – ptaszek, sówka i lisek

Ptaszek Z chleba wycinamy kółko Jabłko kroimy w pół plastry Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska Ogórka kroimy w plastry Wszystkie…

WIĘCEJ >