fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowy indyk zapiekany z serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-21
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowy indyk zapiekany z serem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15-20 minut, a następnie pozostawiamy mięso w garnku na ok. 10 minut
  • Po tym czasie wyciągamy mięso z garnka i rozdrabiamy na kawałki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2 minuty
  • Następnie oprószamy cebulę mąką i mieszamy, aby powstała gęsta „pasta”
  • Ściągamy rondel z kuchenki i stopniowo dolewamy mleko, cały czas mieszając
  • Następnie stawiamy rondel z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy ser żółty, połowę parmezanu oraz musztardę i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy zieleninę oraz mięso i ponownie dokładnie mieszamy
  • Danie przenosimy do naczynia żaroodpornego (lub kokilek)
  • Do pozostałego parmezanu dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy zawartość naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 5-10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Bułka tarta (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Estragon (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z jajecznymi lanymi kluskami

Do misy wolnowaru wrzucamy mięso wraz z warzywami i przyprawami oprócz soli Zalewamy misę ze składnikami wodą i ustawiamy na tryb low, na ok. 7h lub więcej (dobrze jest przygotować rosół dzień wcześniej) Rano przelewamy do…

WIĘCEJ >

Steki z tuńczyka z sezamem

Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Rybę kroimy wzdłuż na pół (tak aby z kawałka powstały dwa cieńsze kawałki) Do miski wsypujemy sezam, dodajemy zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy Następnie przesypujemy…

WIĘCEJ >

Ziemniaczana myszka z pulpecikami drobiowymi

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Natkę pietruszki siekamy Do miski przenosimy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, bułkę tartą, przyprawy, wybijamy jajo…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – kotek z szynką

Z sera wycinamy kółko i małe trójkąciki Z szynki wycinamy półokrąg, a z niego pasek na kształt ogonka Salami kroimy w paski na kształt kocich wąsów Oliwkę kroimy na pół i wycinamy z niej mały…

WIĘCEJ >