Pieczony indyk z kasztanami
Pieczony indyk z kasztanami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Kasztany kroimy na kawałki
- Zieleninę drobno siekamy
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy cebulę oraz przyprawy (liść laurowy) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Następnie zawartość patelni przenosimy do miski
- Dodajemy ryż, kasztany, zieleninę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
- Nadzienie nakładamy do wnętrza indyka, skrzydła wpychamy pod korpus, a otwór zamykamy szpikulcem
- Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy tłuszczem (oliwą) i polewamy bulionem
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15-20 minut polewamy indyka sosem)
- Po tym czasie przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godz.
- Wyciągamy indyka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, lekko przykryte folią
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.
Autor
Lista składników
- Indyk tuszka (1800 g)
- Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
- Cebula (105 g)
- Ryż brązowy (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Masło klarowane ghee (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Filet z indyka w stylu tex-mex
Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 10-12 minut, co…
WIĘCEJ >Faszerowane piersi z indyka
Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…
WIĘCEJ >Duszony indyk
Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. Części mięsa, które nie są zanurzone w wodzie smarujemy smalcem z gęsi lub innym tłuszczem….
WIĘCEJ >Indyk curry z pieczoną marchewką
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika. Indyka mieszamy z mąką,…
WIĘCEJ >