fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony indyk z kasztanami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0ab9eb3-9d8e-45be-acb1-ab0d37ae5a1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pieczony indyk z kasztanami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kasztany kroimy na kawałki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę oraz przyprawy (liść laurowy) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy ryż, kasztany, zieleninę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Nadzienie nakładamy do wnętrza indyka, skrzydła wpychamy pod korpus, a otwór zamykamy szpikulcem
  • Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy tłuszczem (oliwą) i polewamy bulionem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15-20 minut polewamy indyka sosem)
  • Po tym czasie przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godz.
  • Wyciągamy indyka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, lekko przykryte folią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (1800 g)
  • Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Filet z indyka w stylu tex-mex

Do miski wsypujemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i mieszamy Na talerzu układamy mięso i nacieramy dokładnie mieszanką przypraw z (…)

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś (…)

WIĘCEJ >

Duszony indyk

Do dużego owalnego naczynia żaroodpornego wlewamy wodę, dodajemy sól, ziarenka pieprzu, pieprz mielony i zioła. Wszystko mieszamy i wkładamy indyka. (…)

WIĘCEJ >

Indyk curry z pieczoną marchewką

Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). (…)

WIĘCEJ >

Gulasz z indyka z puree selerowo – gruszkowym

Gulasz: Indyka pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w paski (…)

WIĘCEJ >