fbpx
logo
Szukaj
open close

Pieczony indyk z kasztanami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb0ab9eb3-9d8e-45be-acb1-ab0d37ae5a1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony indyk z kasztanami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kasztany kroimy na kawałki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę oraz przyprawy (liść laurowy) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy ryż, kasztany, zieleninę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Nadzienie nakładamy do wnętrza indyka, skrzydła wpychamy pod korpus, a otwór zamykamy szpikulcem
  • Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy tłuszczem (oliwą) i polewamy bulionem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15-20 minut polewamy indyka sosem)
  • Po tym czasie przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godz.
  • Wyciągamy indyka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, lekko przykryte folią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (1800 g)
  • Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina w sosie pomarańczowym

Mięso kroimy w grubą kostkę i przenosimy do miski Dodajemy sosy oraz skórkę z sokiem z pomarańczy i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i odkładamy na ok. 30 minut Cebulę z czosnkiem obieramy…

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >

Kalmary z pieprzem

Chili drobno siekamy (gniazdo nasienne usuwamy) Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Zieleninę drobno siekamy Cytrynę kroimy w cząstki Kalmary kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, a następnie kroimy kalmary w paski o…

WIĘCEJ >

Kurczak z orzechami nerkowca

Mięso kroimy w plastry i przenosimy do miski Dolewamy sos hoisin i wino, dokładnie mieszamy i przykrywamy miskę folią, a następnie wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. (co ok. 15 minut obracamy mięso na…

WIĘCEJ >