fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony indyk z kasztanami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-27
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pieczony indyk z kasztanami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Kasztany kroimy na kawałki
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Indyka dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę oraz przyprawy (liść laurowy) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do miski
  • Dodajemy ryż, kasztany, zieleninę oraz sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy
  • Nadzienie nakładamy do wnętrza indyka, skrzydła wpychamy pod korpus, a otwór zamykamy szpikulcem
  • Indyka wkładamy do naczynia żaroodpornego, smarujemy tłuszczem (oliwą) i polewamy bulionem
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 15-20 minut polewamy indyka sosem)
  • Po tym czasie przykrywamy indyka folią aluminiową i pieczemy jeszcze przez ok. 1 godz.
  • Wyciągamy indyka z piekarnika i odstawiamy na ok. 20 minut, lekko przykryte folią

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia indyka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk tuszka (1800 g)
  • Kasztan jadalny (w całości) (300 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ryż brązowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z kurczaka z miodem

Mięso oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Paprykę kroimy w kostkę o podobnej wielkości kawałków mięsa Cukinię kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w ósemki Czosnek obieramy i drobno siekamy Do miski wlewamy sok…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Batoniki z suszonych owoców

Wszystkie suszone owoce moczymy w zimnej wodzie przez ok. godzinę Odsączamy i miksujemy na jednolitą, gładką masę Dosypujemy wiórki i mieszamy Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą, wyrównujemy, ugniatamy i dociskamy Wstawiamy na 12…

WIĘCEJ >