Jaja na twardo i surówka z rukoli
Jaja na twardo i surówka z rukoli
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Pomidorki kroimy na pół
- Paprykę kroimy w grubą kostkę
- Ogórka i rzodkiewkę kroimy w pół plastry
- Do miski wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy tłuszcz oraz przyprawy i delikatnie mieszamy
- Jaja odcedzamy i obieramy ze skorupki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jaj.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (153 g)
- Rukola (60 g)
- Pomidor koktajlowy (60 g)
- Papryka czerwona (55 g)
- Ogórek długi (45 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Kasza gryczana z marchewką i szczypiorkiem
Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy marchew i podsmażamy przez ok. 10 minut Szczypiorek drobno siekamy Na…
WIĘCEJ >Kurczak z chrupiącymi warzywami
Mięso kroimy w poprzek włókien na kawałki Czosnek obieramy i drobno siekamy Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach Cebulę kroimy na ćwiartki Seler kroimy w plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4…
WIĘCEJ >Placki z cukinii
Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki gryczanej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki gryczanej i zamieszać Rozgrzać patelnię z dwiema łyżkami…
WIĘCEJ >