Jajeczne kurki
Jajeczne kurki
Przygotowanie
- Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
- Na talerzu rozkładamy szpinak
- Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt dziobków i piórek
- Jaja odcedzamy i obieramy ze skorupy
- Następnie z 3/4 ilości jaj delikatnie wycinamy połowę białka tworząc trójkąciki (białko powinno wyglądać jak skorupka jaja)
- Jaja układamy na szpinaku i dekorujemy pozostałymi składnikami na kształt kurek, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (204 g)
- Szpinak (25 g)
- Marchew (4 g)
- Goździk (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wegańska galareta warzywna
Marchew obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Dodajemy przyprawy, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 12-15 minut (do miękkości) Cały czas gotując i cały czas mieszając dosypujemy agar-agar (dokładnie go rozprowadzamy rózgą kuchenną)…
WIĘCEJ >Duszone pory z ryżem
Pory kroimy wzdłuż na pół i dokładnie oczyszczamy (zieloną część usuwamy) Następnie kroimy pory na kawałki o długości ok. 5 cm Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Jagodowy pudding z tapioki
Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…
WIĘCEJ >Pudding waniliowo-pomarańczowy
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 st. C Kokilki smarujemy tłuszczem W rondlu zagotowujemy wodę Na wrzątek wrzucamy ryż i gotujemy przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając Po tym czasie ryż odsączamy i…
WIĘCEJ >