Jajo po benedyktyńsku na rukoli
Jajo po benedyktyńsku na rukoli
Przygotowanie
- W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu
- Wrzątek mieszamy tak, aby wirował
- Na wirujący wrzątek po kolei wybijamy jaja i gotujemy przez ok. 3-4 minuty
- Na talerzu rozkładamy rukolę
- Jaja wyciągamy z garnka łyżką cedzakową i układamy na rukoli
- Całość posypujemy nasionami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jaj.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (102 g)
- Rukola (80 g)
- Sezam czarny (5 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (3 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >Koktajl (shake) truskawkowy
Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Zupa z cukinii
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w półksiężyce Cukinię kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z porem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy cukinię…
WIĘCEJ >