fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5410951d-23be-411c-91ef-f0e01b075436

Jajka po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
  • Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. 
  • Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
  • Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
  • Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
  • Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.

Rady dietetyka

Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • ½ szklanki aminokwasów kokosowych (100 g)
  • ½ szklanki wina białego lub sake (100 g, można zastąpić wodą)
  • ¼ szklanki octu jabłkowego (ok. 60 ml)
  • 2 plastry imbiru (2 g)
  • 3 małe suszone papryczki chilli (60 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki sezamu (30 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym

Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 minut…

WIĘCEJ >

Grzanki z bakłażana

Jajka roztrzepujemy w misce. Dodajemy mąkę kokosową, ocet i szczyptę soli. Odstawiamy na 5 minut. Bakłażana kroimy w cienkie plastry (maksymalnie jednocentymetrowe, ale też nie za cienkie). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy z plastrów moczymy…

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >