fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5410951d-23be-411c-91ef-f0e01b075436
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
  • Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. 
  • Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
  • Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
  • Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
  • Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.

Rady dietetyka

Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • ½ szklanki aminokwasów kokosowych (100 g)
  • ½ szklanki wina białego lub sake (100 g, można zastąpić wodą)
  • ¼ szklanki octu jabłkowego (ok. 60 ml)
  • 2 plastry imbiru (2 g)
  • 3 małe suszone papryczki chilli (60 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki sezamu (30 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z serem pleśniowym lazur

Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >