fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5410951d-23be-411c-91ef-f0e01b075436
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jajka po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
  • Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. 
  • Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
  • Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
  • Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
  • Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.

Rady dietetyka

Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
  • 2 szklanki wody (500 ml)
  • ½ szklanki aminokwasów kokosowych (100 g)
  • ½ szklanki wina białego lub sake (100 g, można zastąpić wodą)
  • ¼ szklanki octu jabłkowego (ok. 60 ml)
  • 2 plastry imbiru (2 g)
  • 3 małe suszone papryczki chilli (60 g)
  • Opcjonalnie: 2 łyżki sezamu (30 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Lodówka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Sałatka z tuńczykiem

Tuńczyka posypujemy solą i grillujemy po 2 minuty z każdej strony Sałatę targamy na kawałki Dodajemy pokrojoną paprykę szpiczastą Układamy steka na sałacie Polewamy oliwą i sokiem z limonki

WIĘCEJ >