Jajka po japońsku
Jajka po japońsku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
- Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
- Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
- Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
- Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
- Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.
Rady dietetyka
Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Jajo kurze rozm. M (306 g)
- Wino białe wytrawne (100 ml)
- Aminokwasy kokosowe – nektar kwiatu kokosowego (100 ml)
- Chili (60 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (60 ml)
- Sezam biały (30 g)
- Imbir (świeży) (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta jajeczna
Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…
WIĘCEJ >Rosół – bulion mięsny
Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…
WIĘCEJ >Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >