fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajka po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5410951d-23be-411c-91ef-f0e01b075436
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jajka po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
  • Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. 
  • Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
  • Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
  • Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
  • Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.

Rady dietetyka

Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (500 ml)
  • Jajo kurze rozm. M (306 g)
  • Wino białe wytrawne (100 ml)
  • Aminokwasy kokosowe – nektar kwiatu kokosowego (100 ml)
  • Chili (60 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (60 ml)
  • Sezam biały (30 g)
  • Imbir (świeży) (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Lodówka, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >