Jajka po japońsku
Jajka po japońsku
Przygotowanie
- Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania.
- Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.
- Gdy zacznie się gotować ostrożnie wkładamy jajka i gotujemy na półtwardo (około 6 minut)
- Po upływie czasu, jajka od razu przekładamy do zimnej wody.
- Gdy ostygną obieramy je delikatnie i przekładamy do marynaty (jeżeli jest jeszcze gorąca, jajka przekładamy do lodówki, i czekamy aż marynata ostygnie)
- Jajka w marynacie przekładamy do lodówki i podajemy następnego dnia przekrojone na pół i posypane sezamem.
Rady dietetyka
Do takiego posiłku warto dodać porcję dozwolonych warzyw w postaci zupy, sałatki lub zielonego koktajlu.
Autor
Lista składników
- 6 jaj kurzych roz. M (ok. 306 g)
- 2 szklanki wody (500 ml)
- ½ szklanki aminokwasów kokosowych (100 g)
- ½ szklanki wina białego lub sake (100 g, można zastąpić wodą)
- ¼ szklanki octu jabłkowego (ok. 60 ml)
- 2 plastry imbiru (2 g)
- 3 małe suszone papryczki chilli (60 g)
- Opcjonalnie: 2 łyżki sezamu (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >Sałatka z serem pleśniowym lazur
Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy
WIĘCEJ >Miodowo-musztardowe udka z kurczaka
W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…
WIĘCEJ >Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >