fbpx
logo
Szukaj
open close

Jeżyny i gruszki pod kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2992033-8c34-44fd-94dd-7209fc703ae9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeżyny i gruszki pod kruszonką

Przygotowanie

Warstwa owoców

  • Przyprawy (kardamon) rozgniatamy w moździerzu
  • Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy
  • Kokilki smarujemy tłuszczem i przenosimy do nich owocową masę

Kruszonka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z wanilii wydłubujemy ziarenka i rozgniatamy w moździerzu
  • Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mokre składniki i ponownie dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę przykrywamy owoce w kokilkach
  • Foremki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch ładnie się przyrumieni)
  • Deser możemy podawać z dodatkiem lodów lub bitej śmietany

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z kruszonką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Warstwa owoców

  • Gruszka (375 g)
  • Jeżyna (150 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Kruszonka

  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (55 g)
  • Mąka owsiana (48 g)
  • Syrop klonowy (40 g)
  • Wiórki kokosowe (6 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Moździerz, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kokosowa lekka babka

Jaja rozdzielamy na białka i żółtka Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski z białkami dodajemy połowę proszku do pieczenia i ubijamy na pianę, po czym odstawiamy Do miski…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >

Sorbet z mango i marakui

Do rondla wsypujemy cukier, dolewamy wodę i gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 minut Gdy cukier się rozpuści – ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia Mango obieramy i kroimy w kostkę (pestkę…

WIĘCEJ >

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >