fbpx
logo
Szukaj
open close

Jeżyny i gruszki pod kruszonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb2992033-8c34-44fd-94dd-7209fc703ae9
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jeżyny i gruszki pod kruszonką

Przygotowanie

Warstwa owoców

  • Przyprawy (kardamon) rozgniatamy w moździerzu
  • Gruszki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do miski
  • Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie mieszamy
  • Kokilki smarujemy tłuszczem i przenosimy do nich owocową masę

Kruszonka

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z wanilii wydłubujemy ziarenka i rozgniatamy w moździerzu
  • Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy mokre składniki i ponownie dokładnie mieszamy
  • Powstałą masę przykrywamy owoce w kokilkach
  • Foremki wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut (pieczemy do momentu, aż wierzch ładnie się przyrumieni)
  • Deser możemy podawać z dodatkiem lodów lub bitej śmietany

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów z kruszonką.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

Warstwa owoców

  • Gruszka (375 g)
  • Jeżyna (150 g)
  • Syrop klonowy (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
  • Kardamon – ziarno (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Kruszonka

  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Płatki owsiane (bezglutenowe) (55 g)
  • Mąka owsiana (48 g)
  • Syrop klonowy (40 g)
  • Wiórki kokosowe (6 g)
  • Wanilia – laska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Moździerz, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa w koszyczkach z wędzonego boczku

Plastry boczku układamy na krzyż w formie do muffinek. Wkładamy formę do piekarnika i nastawiamy go na 180 stopni z termoobiegiem. Piekarnik nie musi być nagrzany. Podczas podgrzewania, tłuszcz z boczku będzie się wolno wytapiał….

WIĘCEJ >

Mrożony jogurt z marakują

Marakuje kroimy na pół i wydrążamy miąższ do miski Formę do pieczenia wykładamy folią spożywczą, zostawiając dużo zwisającej folii na brzegi Do miski wlewamy jogurt, wsypujemy cukier puder i ucieramy do momentu, aż cukier się…

WIĘCEJ >

Mrożony deser z miodem i sezamem

Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Następnie przesypujemy sezam do moździerza i lekko tłuczemy, po czym odstawiamy Do miski wkładamy żółtka, dodajemy cukier puder oraz 2/3 ilości miodu i ucieramy mikserem przez…

WIĘCEJ >

Wegetariańska musaka

Bakłażana kroimy w plastry Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy plastry…

WIĘCEJ >