fbpx
logo
Szukaj
open close

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce54bbd30-e8fb-46f2-8748-7951693dde73-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Przygotowanie

  • Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej.
  • Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową.
  • W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej, mieszamy a następnie ze wszystkich składników zagniatamy przez chwilę ciasto.
  • Gotowe ciasto uformowane w kulkę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę, dzielimy na 6 kawałków, z których formujemy bułeczki.
  • Układamy je na blasze do pieczenia, ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Bułeczki te można wykorzystać do przepisu na burgery z czerwonej soczewicy (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (130 g)
  • Mąka żytnia (115 g)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Drożdże (świeże) (10 g)
  • Siemię lniane (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Dynie pieczemy przez około 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180-200 st. C Następnie obieramy ze skóry i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy drobno posiekany czosnek, cebulę i podsmażamy do…

WIĘCEJ >

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Rosół z sarny z żółtkiem

Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…

WIĘCEJ >