fbpx
logo
Szukaj
open close

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce54bbd30-e8fb-46f2-8748-7951693dde73-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Przygotowanie

  • Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej.
  • Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową.
  • W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej, mieszamy a następnie ze wszystkich składników zagniatamy przez chwilę ciasto.
  • Gotowe ciasto uformowane w kulkę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę, dzielimy na 6 kawałków, z których formujemy bułeczki.
  • Układamy je na blasze do pieczenia, ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Bułeczki te można wykorzystać do przepisu na burgery z czerwonej soczewicy (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (130 g)
  • Mąka żytnia (115 g)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Drożdże (świeże) (10 g)
  • Siemię lniane (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Chleb ze smalcem i skwarkami

Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >

Marchewkowa zupa krem

Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…

WIĘCEJ >