fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce54bbd30-e8fb-46f2-8748-7951693dde73-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Przygotowanie

  • Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej.
  • Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową.
  • W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej, mieszamy a następnie ze wszystkich składników zagniatamy przez chwilę ciasto.
  • Gotowe ciasto uformowane w kulkę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę, dzielimy na 6 kawałków, z których formujemy bułeczki.
  • Układamy je na blasze do pieczenia, ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Napuchnięte bułeczki możemy przed pieczeniem dodatkowo spryskać wodą lub posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać nasionami.

Bułeczki te można wykorzystać do przepisu na burgery z czerwonej soczewicy (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 łyżek jogurtu greckiego (100 g)
  • 60 g wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (130 g)
  • 1 szklanka mąki żytniej jasnej (115 g)
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta zupa cukiniowa

Cukinię gotujemy do miękkości w wodzie. Całość blendujemy z mlekiem kokosowym i solą (ilość wedle upodobania). Podajemy od razu lub jeszcze chwilę gotujemy (jeżeli zupa przestygnie w trakcie blendowania).

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…

WIĘCEJ >

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…

WIĘCEJ >