fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce54bbd30-e8fb-46f2-8748-7951693dde73-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Przygotowanie

  • Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej.
  • Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową.
  • W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej, mieszamy a następnie ze wszystkich składników zagniatamy przez chwilę ciasto.
  • Gotowe ciasto uformowane w kulkę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę, dzielimy na 6 kawałków, z których formujemy bułeczki.
  • Układamy je na blasze do pieczenia, ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Napuchnięte bułeczki możemy przed pieczeniem dodatkowo spryskać wodą lub posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać nasionami.

Bułeczki te można wykorzystać do przepisu na burgery z czerwonej soczewicy (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 łyżek jogurtu greckiego (100 g)
  • 60 g wody
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej (130 g)
  • 1 szklanka mąki żytniej jasnej (115 g)
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego (10 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Nutella z daktyli z chlebem gryczanym

Orzechy (opcjonalnie podprażone) umieszczamy w blenderze i miksujemy na gładki krem Dodajemy daktyle, mleko i kakao i/lub karob; jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, możemy stopniowo dolewać mleka lub wody (np. z daktyli) Gotowym kremem smarujemy…

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa Smażymy po 2-3 min z każdej strony Lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >

Chleb z plantanów

Plantany należy obrać i pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do blendera. Całość zmiksować bardzo dokładnie na gładką masę. Przelać do foremki. Wstawić do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika. Piec do lekkiego przyrumienienia około…

WIĘCEJ >