fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce54bbd30-e8fb-46f2-8748-7951693dde73-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jogurtowe bułki orkiszowo-żytnie

Przygotowanie

  • Letnią wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami i łyżką mąki orkiszowej.
  • Odstawiamy na 15 minut przykryte ściereczką lub siatką foliową.
  • W tym czasie mieszamy obie mąki z solą i nasionami.
  • Do wyrośniętych drożdży dodajemy jogurt i olej, mieszamy a następnie ze wszystkich składników zagniatamy przez chwilę ciasto.
  • Gotowe ciasto uformowane w kulkę odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny.
  • Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy przez chwilę, dzielimy na 6 kawałków, z których formujemy bułeczki.
  • Układamy je na blasze do pieczenia, ponownie przykrywamy i ostawiamy na 30 minut.
  • W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki pieczemy ok. 15-20 minut na złoty kolor.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Bułeczki te można wykorzystać do przepisu na burgery z czerwonej soczewicy (powiązany przepis).

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mąka orkiszowa (130 g)
  • Mąka żytnia (115 g)
  • Jogurt grecki (100 g)
  • Woda (60 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Drożdże (świeże) (10 g)
  • Siemię lniane (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik

Alergeny

Histamina 2

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…

WIĘCEJ >

Ciasteczka z tapioki

Podgrzewamy mąkę na suchej patelni Mieszamy przez około 5 minut do momentu aż po dotknięciu będzie lekka jak puch Studzimy Ucieramy masło z cukrem i żółtkiem Dodajemy mleko kokosowe i sól  Wsypujemy tyle mąki, tak…

WIĘCEJ >