Kalmary z pomidorami
Kalmary z pomidorami
Przygotowanie
- Kalmary dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Korpus kroimy na krążki o grubości ok. 1 cm, a odnóża na 2-3 kawałki
- Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
- Pomidory odsączamy i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z cebulą i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy pomidory, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Zwiększamy ogień, dodajemy kalmary, ocet oraz przyprawy (sól), mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż kalmary zmatowieją)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kalmarów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kalmar (świeży) (500 g)
- Pomidor w puszce (200 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Ocet winny (4 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.