Kalmary z pomidorami
Kalmary z pomidorami
Przygotowanie
- Kalmary dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Korpus kroimy na krążki o grubości ok. 1 cm, a odnóża na 2-3 kawałki
- Czosnek z cebulą obieramy i drobno siekamy
- Pomidory odsączamy i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek z cebulą i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Dodajemy pomidory, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Zwiększamy ogień, dodajemy kalmary, ocet oraz przyprawy (sól), mieszamy i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż kalmary zmatowieją)
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kalmarów.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kalmar (świeży) (500 g)
- Pomidor w puszce (200 g)
- Cebula (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Czosnek (20 g)
- Ocet winny (4 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kokosowe ciasto z przyprawami
Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski przelewamy tłuszcz, dolewamy mleko, wybijamy jaja, dodajemy przyprawy (wanilię, z której wydłubujemy nasiona) i dokładnie miksujemy Do osobnej miski wsypujemy cukier oraz…
WIĘCEJ >Zapiekanka z wołowiny i pieczarek
Pieczarki kroimy w plasterki Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki z cebulą i podsmażamy przez ok. 10 minut, co jakiś…
WIĘCEJ >Ozorek wieprzowy w sosie winno – śliwkowym z batatami
Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…
WIĘCEJ >Leczo z dyni
Kiełbasę kroimy wzdłuż na pół i kroimy w półksiężyce Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Dynię obieramy ze skóry, usuwamy/wyrzucamy pestki i kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm Marchew obieramy i…
WIĘCEJ >