Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami
Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami
Przygotowanie
Lisek
- Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska
- Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek)
- Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek)
- Wszystkie składniki układamy na kształt liska, tak jak na załączonym obrazku
Rybka z owocami
- Z kromki chleba wycinamy 2 części na kształt rybki (głowę wraz z tułowiem i ogon)
- Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki przypominające małe trójkąty
- Z ananasa wycinamy kółko, następnie z tego kółka kolejne kółko i jeszcze jedno, tworząc „pierścienie”
- Z ogórka wycinamy paski przypominające glony
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rybki, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
Lisek
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ser żółty (15 g)
- Jarmuż (10 g)
- Jabłko (10 g)
- Truskawka (5 g)
- Borówka (4 g)
Rybka z owocami
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Borówka (28 g)
- Orzech laskowy (20 g)
- Truskawka (10 g)
- Ananas (10 g)
- Ogórek gruntowy (10 g)
- Rodzynki (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Domowy sok „kubuś”
Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…
WIĘCEJ >Gulasz z ryżem
Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Szparagowa carbonara
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową
Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…
WIĘCEJ >