fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cce5d3163-9a4e-4f86-a1bf-ce334af1e58e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kanapki dziecięce – lisek i rybka z owocami

Przygotowanie

Lisek

  • Na kromkę chleba kładziemy ser i razem wycinamy kawałek na kształt głowy liska
  • Jabłko obieramy i kroimy na kawałki (uszy i pyszczek)
  • Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki (uszy i nosek)
  • Wszystkie składniki układamy na kształt liska, tak jak na załączonym obrazku

Rybka z owocami

  • Z kromki chleba wycinamy 2 części na kształt rybki (głowę wraz z tułowiem i ogon)
  • Z truskawki usuwamy szypułkę i kroimy na kawałki przypominające małe trójkąty
  • Z ananasa wycinamy kółko, następnie z tego kółka kolejne kółko i jeszcze jedno, tworząc „pierścienie”
  • Z ogórka wycinamy paski przypominające glony
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt rybki, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Lisek

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Ser żółty (15 g)
  • Jarmuż (10 g)
  • Jabłko (10 g)
  • Truskawka (5 g)
  • Borówka (4 g)

Rybka z owocami

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
  • Borówka (28 g)
  • Orzech laskowy (20 g)
  • Truskawka (10 g)
  • Ananas (10 g)
  • Ogórek gruntowy (10 g)
  • Rodzynki (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…

WIĘCEJ >

Gulasz z ryżem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe) Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Szparagowa carbonara

Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez tarkę spiralną, spiromat – uzyskujemy spaghetti Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek, cebulę i czosnek, podsmażamy 2 min Dodajemy…

WIĘCEJ >

Twarożek ze słonecznika z sałatką jarzynową

Słonecznik 8 godz. wcześniej wsypujemy do jakiegoś pojemnika, zalewamy zimną wodą Następnie (zazwyczaj na drugi dzień rano) odcedzamy słonecznik na sicie Dodajemy wodę z ogórków, pieprz i czosnek Miksujemy blenderem przez 3 – 4 min…

WIĘCEJ >