Kanapki dziecięce – sówka i króliczek
Kanapki dziecięce – sówka i króliczek
Przygotowanie
- Z szynki wycinamy mały trójkąt, tak aby z plastra powstał kształt sówki
- Z sera żółtego wycinamy kółka i trójkąciki
- Ogórka kroimy na plastry, na słupki i wycinamy kawałki w kształcie skrzydeł
- Z rzodkiewki wycinamy kawałki na kształt nosków
- Oliwkę kroimy na plastry i na małe trójkąciki
- Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na pół i wycinamy małe kółeczko
- Paprykę kroimy w większą kostkę
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt sówki i króliczka, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Chleb żytni na zakwasie (35 g)
- Ogórek długi (35 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (20 g)
- Migdał (15 g)
- Orzech nerkowca (15 g)
- Ser topiony naturalny (12 g)
- Papryka żółta (10 g)
- Ser żółty (7 g)
- Marchew (5 g)
- Oliwki czarne (3 g)
- Rzodkiewka (2 g)
- Rukola (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Kiełbasa z grilla z brukselką i sałatką z awokado
Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzać na patelni tłuszcz Smażyć kiełbasę na patelni grillowej na średnim ogniu przez 5 minut Obracamy kiełbasę na druga stronę i dorzucamy ugotowaną brukselkę Pomidory, rzodkiewki i ogórka kroimy w…
WIĘCEJ >Toskańska zupa fasolowa
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w cienkie paski Kapustę siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5…
WIĘCEJ >Ryba w kubraczku
Zieleninę (natkę i miętę) drobno siekamy Cytrynę kroimy w cienkie plastry Rybę przyprawiamy z każdej strony (solą i pieprzem) Na czystym blacie rozkładamy plastry szynki, na każdym z nich kładziemy liść szałwii, natkę, plaster cytryny…
WIĘCEJ >