Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek
Kanapki dziecięce – zajączek, kotek i piesek
Przygotowanie
- Z kromki chleba wycinamy kółka, które następnie smarujemy serem topionym
- Ogórka kroimy w paski
- Z sera żółtego wycinamy kółko
- Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt promieni słońca, uszek i wąsów
- Oliwkę kroimy w półksiężyce
- Z papryki wycinamy kawałki na kształt uszek
- Wszystkie składniki układamy na talerzu na kształt, zajączka, kotka, pieska i słoneczka, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.
Autor
Lista składników
- Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (35 g)
- Ser topiony naturalny (25 g)
- Ogórek długi (20 g)
- Marchew (6 g)
- Orzech nerkowca (5 g)
- Papryka żółta (4 g)
- Oliwki czarne (3 g)
- Rukola (2 g)
- Ser żółty (2 g)
- Pieprz ziarnisty (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z pieczonej dyni i szpinaku
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Dynię obieramy i kroimy w kostkę, a następnie układamy na papierze i skrapiamy połową tłuszczu Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut…
WIĘCEJ >Gulasz warzywny
Warzywa myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami. Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
WIĘCEJ >Krem buraczany z mleczkiem kokosowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…
WIĘCEJ >Dynia i awokado na jarmużu
Dynię obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut, a następnie odcedzamy Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu rozkładamy jarmuż i polewamy tłuszczem Na wierzch jarmużu układamy…
WIĘCEJ >