fbpx
logo
Szukaj
open close

Klasyczne ciasto bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46621e27-c97e-4b51-8ae1-6558e09cfae1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne ciasto bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o wymiarach 20 cm x 10 cm)
  • Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jaja i ucieramy
  • Następnie dolewamy tłuszcz oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Banany obieramy, wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wyrosło i nabrało ciemnozłotego koloru
  • Po tym czasie zostawiamy ciasto w formie na ok. 10 minut, aby nieco przestygło
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Ciasto morelowe z polewą

Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni przez ok. 2-3 minuty Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier oraz 2/3 ilości…

WIĘCEJ >

Kokosowe muffinki miodowo-morelowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Do miski wybijamy jaja, dodajemy tłuszcz, miód i przyprawy (z wanilii wydłubujemy nasiona), dolewamy mleko i całość dokładnie miksujemy Mąkę z proszkiem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >

Sernik cytrynowy

Do rondla wkładamy tłuszcz i podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści Herbatniki drobno kruszymy do miski Następnie dolewamy do herbatników roztopiony tłuszcz i dokładnie mieszamy Formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy…

WIĘCEJ >