fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Klasyczne ciasto bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46621e27-c97e-4b51-8ae1-6558e09cfae1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Klasyczne ciasto bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o wymiarach 20 cm x 10 cm)
  • Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jaja i ucieramy
  • Następnie dolewamy tłuszcz oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Banany obieramy, wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wyrosło i nabrało ciemnozłotego koloru
  • Po tym czasie zostawiamy ciasto w formie na ok. 10 minut, aby nieco przestygło
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami

Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy

WIĘCEJ >

Pomidorowe udka kurczaka z ziołami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy udka i smażymy przez ok. 4-5 minut z każdej strony, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego Na gorącą patelnię…

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Halloween’owe pancakes

Do miksera wkładamy wszystkie składniki (poza owocami, serem, paluszkami i szczypiorkiem)) i całość dokładnie miksujemy na konsystencję gęstej śmietany Rozgrzewamy patelnię Wylewamy porcję ciasta i smażymy pancakesy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Ser…

WIĘCEJ >