fbpx
logo
Szukaj
open close

Klasyczne ciasto bananowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c46621e27-c97e-4b51-8ae1-6558e09cfae1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Klasyczne ciasto bananowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia lekko smarujemy tłuszczem (najlepiej o wymiarach 20 cm x 10 cm)
  • Do miski wsypujemy cukier, wybijamy jaja i ucieramy
  • Następnie dolewamy tłuszcz oraz wodę i dokładnie mieszamy
  • Banany obieramy, wkładamy do osobnej miski i rozgniatamy, a następnie dodajemy do masy i dokładnie mieszamy
  • Wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy (cynamon) i ponownie dokładnie mieszamy
  • Ciasto wlewamy do formy i pieczemy przez ok. 1 godz., aby wyrosło i nabrało ciemnozłotego koloru
  • Po tym czasie zostawiamy ciasto w formie na ok. 10 minut, aby nieco przestygło
  • Następnie przenosimy ciasto na metalowy ruszt i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ciast.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Banan (240 g)
  • Mąka orkiszowa (200 g)
  • Cukier trzcinowy (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (100 ml)
  • Woda (45 ml)
  • Proszek do pieczenia (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)

Potrzebny sprzęt

Forma do pieczenia, Miska, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety wieprzowe po kajeńsku

Mięso wkładamy do miski (niemetalowej), polewamy sokiem ananasowym i sosem sojowym, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki na ok. 3 godz. Co ok. 30 minut obracamy mięso na drugą stronę Mięso wyciągamy z marynaty…

WIĘCEJ >

Papryka nadziewana mięsem mielonym

W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…

WIĘCEJ >

Kokosowe krakersy czosnkowo-serowe

Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu, aż się roztopi Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do miski dodajemy mąkę migdałową, tłuszcz i przyprawy (sól i czosnek), wybijamy jaja i całość dokładnie…

WIĘCEJ >

Sałatka z brokułem i fetą

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z brokułem…

WIĘCEJ >