Komosa ryżowa z kurczakiem po hindusku
Komosa ryżowa z kurczakiem po hindusku
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę (lub w paski) i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz przyprawy (sól, pieprz i paprykę słodką) i całość dokładnie mieszamy
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 7-8 minut (do momentu, aż nie będzie surowe)
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę grubo siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wsypujemy kaszę oraz przyprawy (curry) i smażymy przez ok. 30 sek.
- Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy kaszę przez ok. 5 minut (do momentu, aż wchłonie większość wody)
- Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy kaszę do ostygnięcia
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy cebulę, zieleninę, orzechy oraz kaszę i całość dokładnie mieszamy
- Przed podaniem dodajemy przyprawy (sól i pieprz)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Bulion mięsny (200 ml)
- Cebula czerwona (105 g)
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Orzech nerkowca (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
- Masło (15 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Curry w proszku (3 g)
- Sól morska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z egzotyczną nutką
Do rondla wlewamy sok i bulion, dodajemy dżem oraz mąkę i całość dokładnie mieszamy, tak aby mąka się całkowicie rozpuściła Następnie stawiamy rondel na kuchenkę i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos…
WIĘCEJ >Owsianka z chrupiącym jabłkiem
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Jabłko…
WIĘCEJ >