fbpx
logo
Szukaj
open close

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53c59e88-0757-4e55-bdc0-e9e1f37519b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku i posypujemy przyprawami oraz sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia komosy ryżowej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (60 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Cytryna (10 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fasolka w sosie cytrynowym

Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół Zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy osoloną wodę Przygotowujemy miskę z wodą i lodem Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)…

WIĘCEJ >

Omlet z kozim serem i szpinakiem

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż jaja się zetną) Pomidora kroimy w cząstki…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Miodowe udka kurczaka

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej),…

WIĘCEJ >