fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53c59e88-0757-4e55-bdc0-e9e1f37519b0
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku i posypujemy przyprawami oraz sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia komosy ryżowej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (60 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Cytryna (10 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…

WIĘCEJ >

Pierś kaczki duszona w gruszkach z brukselką i marchewką na masełku

Pierś kaczą kładziemy na desce skórą do góry i nacinamy nożem skórę w kratkę Solimy i pieprzymy mięso z obu stron Gruszkę kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek Obieramy marchewkę i czyścimy brukselkę…

WIĘCEJ >

Sojowe kotlety mielone

Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek…

WIĘCEJ >