fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53c59e88-0757-4e55-bdc0-e9e1f37519b0
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Przygotowanie

  • Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
  • Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Pieczarki kroimy w plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Rzodkiewkę kroimy w plastry
  • Cytrynę kroimy w ćwiartki
  • Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku i posypujemy przyprawami oraz sezamem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia komosy ryżowej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Dynia (100 g)
  • Pieczarka (świeża) (60 g)
  • Rzodkiewka (30 g)
  • Sałata roszponka (25 g)
  • Cytryna (10 g)
  • Masło klarowane ghee (7 g)
  • Sezam czarny (5 g)
  • Sezam biały (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Patelnia - mała, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z kiszonego ogórka

Ogórki kroimy na pól i w półksiężyce Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę Cebulę i jabłko kroimy w kostkę Koperek i natkę pietruszki drobno siekamy Wszystkie składniki wkładamy do miski Dodajemy zieleninę i oliwę Lekko…

WIĘCEJ >

Jajka z kiszoną kapustą

Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy kapustę kiszoną Doprawiamy solą i pieprzem lub innymi dozwolonymi przyprawami

WIĘCEJ >

Karmelizowane ziemniaki

Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie ziemniaki odcedzamy i ostawiamy do ostygnięcia Ostygnięte ziemniaki kroimy na pół Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (aż zacznie skwierczeć) Następnie…

WIĘCEJ >

Żeberka jagnięce w sosie jogurtowym

Zieleninę siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki (poza mięsem) i całość dokładnie blendujemy Mięso wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) i polewamy marynatą (kości omijamy) Naczynie przykrywamy folią…

WIĘCEJ >