Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami
Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami
Przygotowanie
- Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy
- Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Pieczarki kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Rzodkiewkę kroimy w plastry
- Cytrynę kroimy w ćwiartki
- Wszystkie składniki układamy na talerzu, tak jak na załączonym obrazku i posypujemy przyprawami oraz sezamem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia komosy ryżowej.
Autor
Lista składników
- Komosa ryżowa biała (100 g)
- Dynia (100 g)
- Pieczarka (świeża) (60 g)
- Rzodkiewka (30 g)
- Sałata roszponka (25 g)
- Cytryna (10 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sezam czarny (5 g)
- Sezam biały (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Fasolka w sosie cytrynowym
Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na pół Zieleninę drobno siekamy W rondlu zagotowujemy osoloną wodę Przygotowujemy miskę z wodą i lodem Fasolkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10-12 minut (do miękkości)…
WIĘCEJ >Omlet z kozim serem i szpinakiem
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż jaja się zetną) Pomidora kroimy w cząstki…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Miodowe udka kurczaka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej),…
WIĘCEJ >