fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitura z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0dd2746a-a197-4494-94c3-a55b598ee2c5-1

Konfitura z grzybów

Przygotowanie

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą, żeby je tylko zakryło
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski i dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min

Rady dietetyka

Konfiturę możesz wykorzystać przy podaniu pasztetów lub kawałków mięsa.

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego i ziela angielskiego do potraw. Więcej informacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Konfitura może być przechowywana w lodówce przez kilka dni – im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3-4 podgrzybki (około 120 g)
  • 50 ml octu jabłkowego (wielkość kieliszka do wódki)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • ½ łyżeczki miodu (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Orzechy włoskie

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Sos pieczarkowy

Cebulkę i czosnek podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Doprawiamy solą pieprzem, ziołami i zalewamy ¼ szklanki mleka kokosowego własnej roboty.

WIĘCEJ >

Hummus pomidorowo-paprykowy

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >

Hummus klasyczny (biały)

Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…

WIĘCEJ >