fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Konfitura z grzybów

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0dd2746a-a197-4494-94c3-a55b598ee2c5-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Konfitura z grzybów

Przygotowanie

  • Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
  • Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą, żeby je tylko zakryło
  • Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
  • Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
  • Odcedzamy grzyby na sicie
  • Wrzucamy grzyby do miski i dodajemy ocet
  • Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
  • Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Konfitura może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni – im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.

Konfiturę możemy podawać jako dodatek do pasztetów lub mięs.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Podgrzybek (świeży) (120 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Miód lipowy (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sos vinaigrette miodowy

Szykujemy pojemnik w którym będziemy blendować sos lub blender kielichowy Wlewamy oliwę Dodajemy musztardę Dodajemy sól, pieprz Dodajemy miód Dodajemy ocet Miksujemy blenderem około 2 min Cały czas miksując dolewamy wodę Miksujemy jeszcze kilka sekund

WIĘCEJ >

Sos paprykowy

Paprykę kroimy w małą kostkę, przekładamy do wysokiego naczynia, zalewamy wodą, oliwą, sokiem z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Następnie dodajemy obie mąki i miksujemy jeszcze przez chwilę. Przelewamy masę do garnka przez gęste…

WIĘCEJ >

Przyprawa „antyrakowa”

Wszystkie składniki po kolei zmielić w młynku elektrycznym a następnie wymieszać razem. Przechowywać w suchym pojemniku i bez dostępu światła.

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette z granatów

Granat kładziemy przecięta stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki Oliwę wlać do naczynia,…

WIĘCEJ >