Konfitura z grzybów
Konfitura z grzybów
Przygotowanie
- Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia. Grzyby mrożone wyjmujemy 4 – 5 godzin wcześniej z zamrażarki, żeby odtajały. Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki
- Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą, żeby je tylko zakryło
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Gotujemy przez 10 min na średnim ogniu
- Odcedzamy grzyby na sicie
- Wrzucamy grzyby do miski i dodajemy ocet
- Dodajemy miód i trochę soli i pieprzu
- Mieszamy i odstawiamy na minimum 30 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Konfitura może być przechowywana w lodówce nawet przez kilka dni – im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.
Konfiturę możemy podawać jako dodatek do pasztetów lub mięs.
Autor
Lista składników
- Podgrzybek (świeży) (120 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
- Miód lipowy (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajecznica z ziołami i oliwkami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…
WIĘCEJ >Wegeta warzywna
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w mniejsze kawałki Zieleninę opłukać i otrząsnąć Por przeciąć wzdłuż na pół i wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku Mielimy warzywa rotacyjnie, czyli na zmianę mielimy…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa biała
Komosę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.
WIĘCEJ >