Koper włoski zapiekany z kozim serem
Koper włoski zapiekany z kozim serem
Przygotowanie
- Z kopru odcinamy łodygi, bulwy obieramy z zewnętrznych liści, a następnie odkrawamy twardą, dolną cześć bulw
- Koper płuczemy pod zimną wodą i osuszamy, po czym kroimy wzdłuż w grube plastry
- Kawałki kopru gotujemy na parze przez ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i osuszamy
- W piekarniku rozgrzewamy grill
- Blachę smarujemy tłuszczem za pomocą ręcznika papierowego (lub pędzelka – jeśli mamy) i układamy na niej plastry kopru
- Ser rozkładamy na kawałkach kopru, oprószamy przyprawami i skrapiamy pozostałym tłuszczem
- Blachę wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez ok. 8-10 minut
- Po tym czasie wyciągamy blachę z piekarnika i odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z koprem włoskim.
Autor
Lista składników
- Fenkuł (koper włoski) (700 g)
- Ser kozi (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (15 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane Przepisy
Zupa z cebuli i kopru włoskiego
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Zieleninę drobno siekamy Koper kroimy w cienkie plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy zieleninę i podsmażamy przez ok. 10 minut Dolewamy bulion i wodę, dodajemy koper i…
WIĘCEJ >Smażony koper włoski
Koper gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy koper z…
WIĘCEJ >Sałatka z kopru włoskiego i gruszek z serem
Z kopru odcinamy zielone łodygi i siekamy Bulwę kopru kroimy na ćwiartki, a następnie na plastry Gruszki obieramy i kroimy w cienkie plastry Na talerzach rozkładamy roszponkę, a na wierzch kładziemy plastry kopru i gruszek…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z fenkułem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki przekrawamy na połówki Fenkuł kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą…
WIĘCEJ >