fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf0a3bb0-112c-4b2b-9f23-ea3cbea3b276-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Przygotowanie

  • Fenkuł kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ośmiornice kroimy w plasterki
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
  • Dodajemy ośmiornice i czosnek
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Wlewamy wino
  • Dodajemy pomidorki
  • Solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 min
  • W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
  • Zawartość patelni przekładamy na sałatę
  • Polewamy sosem jaki pozostał na patelni 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ośmiornica duszona z koprem włoskim

  • Fenkuł (koper włoski) (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Wino białe wytrawne (75 ml)
  • Sałata radicchio (70 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Ośmiornica (świeża) (200 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wywar rumiany

Warzywa czyścimy i obieramy Warzywa razem z kośćmi rozkładamy na blaszce i wkładamy do piekarnika 180 st.C na 60 min Po tym czasie przekładamy wszystko do garnka Zalewamy zimną wodą Dodajemy liście i ziele Lekko…

WIĘCEJ >

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalarepy

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalarepę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy 2-3 min Dodajemy kalarepę i podsmażamy 2-3 min Zalewamy wywarem Gotujemy 15 min na małym…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów

Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…

WIĘCEJ >