Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Przygotowanie
- Fenkuł kroimy w plasterki
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ośmiornice kroimy w plasterki
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
- Dodajemy ośmiornice i czosnek
- Wyciskamy sok z cytryny
- Wlewamy wino
- Dodajemy pomidorki
- Solimy i pieprzymy
- Gotujemy 5 min
- W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
- Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
- Zawartość patelni przekładamy na sałatę
- Polewamy sosem jaki pozostał na patelni
Jak gotować ośmiornicę
- Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
- Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
- Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
- Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
- Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
- Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
- Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Ośmiornica duszona z koprem włoskim
- Fenkuł (koper włoski) (170 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Sałata rzymska (140 g)
- Wino białe wytrawne (75 ml)
- Sałata radicchio (70 g)
- Cebula biała (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sposób przygotowania ośmiornicy
- Ośmiornica (świeża) (200 g)
- Marchew (135 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Por (70 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem
Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…
WIĘCEJ >Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami
Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >