fbpx
logo
Szukaj
open close

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf0a3bb0-112c-4b2b-9f23-ea3cbea3b276-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Przygotowanie

  • Fenkuł kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ośmiornice kroimy w plasterki
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
  • Dodajemy ośmiornice i czosnek
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Wlewamy wino
  • Dodajemy pomidorki
  • Solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 min
  • W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
  • Zawartość patelni przekładamy na sałatę
  • Polewamy sosem jaki pozostał na patelni 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ośmiornica duszona z koprem włoskim

  • Fenkuł (koper włoski) (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Wino białe wytrawne (75 ml)
  • Sałata radicchio (70 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Ośmiornica (świeża) (200 g)
  • Marchew (135 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Figowe trufle czekoladowe

Figi zalewamy gorącą wodą i odkładamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przenosimy figi do blendera, dolewamy wodę w (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza z ziemniakami

Ciasto Zaczynamy od namoczenia orzechów (sos) Gdy mamy namoczone orzechy – bierzemy się za przygotowywanie ciasta Do miski wsypujemy wszystkie (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi ruskie

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do miski malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z grzybami i orzechami

Farsz Grzyby dokładnie oczyszczamy i kroimy w drobną kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w drobną kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe mini pączki

Do miski wsypujemy babkę jajowatą, zalewamy gorącą wodą, mieszamy i odkładamy na ok. 10 minut, aby napęczniała Do drugiej miski (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe pierogi z jagodami

Ciasto Do miski wsypujemy wszystkie mąki, siemię lniane oraz sól i mieszamy Następnie przesypujemy mąki do misy malaksera W garnku (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowy chlebek z dyni

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Formę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wlewamy wszystkie płynne (…)

WIĘCEJ >

Wieprzowina z grilla na słodko

Mięso kroimy w plastry Pozostałe składniki (poza przyprawami) wlewamy do miski i dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa oprószamy przyprawami i (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe donuty czekoladowe

Ciasto Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C z funkcją termoobiegu Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wsypujemy babkę (…)

WIĘCEJ >

Bezglutenowe naleśniki kasztanowe

Do miski przesiewamy mąkę (kasztanową), dodajemy mąkę (ziemniaczaną) oraz sól i całość dokładnie mieszamy Następnie wlewamy do mąk wodę i (…)

WIĘCEJ >