fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf0a3bb0-112c-4b2b-9f23-ea3cbea3b276-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Przygotowanie

  • Fenkuł kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ośmiornice kroimy w plasterki
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
  • Dodajemy ośmiornice i czosnek
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Wlewamy wino
  • Dodajemy pomidorki
  • Solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 min
  • W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
  • Zawartość patelni przekładamy na sałatę
  • Polewamy sosem jaki pozostał na patelni 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ośmiornica duszona z koprem włoskim

  • Fenkuł (koper włoski) (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Wino białe wytrawne (75 ml)
  • Sałata radicchio (70 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Ośmiornica (świeża) (200 g)
  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Serowe roladki z wołowiny

Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >