fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf0a3bb0-112c-4b2b-9f23-ea3cbea3b276-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Przygotowanie

  • Fenkuł kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ośmiornice kroimy w plasterki
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
  • Dodajemy ośmiornice i czosnek
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Wlewamy wino
  • Dodajemy pomidorki
  • Solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 min
  • W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
  • Zawartość patelni przekładamy na sałatę
  • Polewamy sosem jaki pozostał na patelni 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Można przyrządzić zupę rybną z wody oraz warzyw, które pozostały po gotowaniu ośmiornicy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g ugotowanej ośmiornicy
  • ⅓ kopru włoskiego (ok. 170 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 2 liście sałaty radicchio (70 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cytryny (40 g)
  • 4 pomidorki koktajlowe (80 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • ½ kieliszka wytrawnego lub półwytrawnego białego wina (75 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Jesienna sałatka z dynią

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Dynię kroimy na pół, wydrążamy łyżką nasiona Smarujemy dynię rozpuszczonym masłem ghee oraz doprawiamy solą i pieprzem Dynię pieczemy 40 minut do miękkości Miąższ upieczonej dyni kroimy w kostkę Do miski…

WIĘCEJ >

Kokosowy dorsz

Jajko wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem Do jajka dodajemy wiórki, przyprawy i mieszamy Masę odstawiamy na około 10 minut Na patelni rozgrzewamy masło Obtaczamy filet z dorsza w panierce i układamy na patelni Smażymy…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >