Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat
Przygotowanie
- Fenkuł kroimy w plasterki
- Pomidorki kroimy na połówki
- Ośmiornice kroimy w plasterki
- Cebulę kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
- Dodajemy ośmiornice i czosnek
- Wyciskamy sok z cytryny
- Wlewamy wino
- Dodajemy pomidorki
- Solimy i pieprzymy
- Gotujemy 5 min
- W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
- Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
- Zawartość patelni przekładamy na sałatę
- Polewamy sosem jaki pozostał na patelni
Jak gotować ośmiornicę
- Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
- Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
- Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
- Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
- Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
- Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
- Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Autor
Lista składników
Ośmiornica duszona z koprem włoskim
- Fenkuł (koper włoski) (170 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Sałata rzymska (140 g)
- Wino białe wytrawne (75 ml)
- Sałata radicchio (70 g)
- Cebula biała (50 g)
- Cytryna (40 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sposób przygotowania ośmiornicy
- Ośmiornica (świeża) (200 g)
- Marchew (świeża) (135 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Por (70 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Serowe roladki z wołowiny
Do mięsa wbijamy jajo i przyprawiamy Wyrabiamy rękami mięso i dzielimy na dwie części Rozpłaszczamy każdą część na desce na kształt prostokąta Układamy ser, doprawiamy ulubionymi przyprawami Układamy liście bazylii, zwijamy boki i formujemy z…
WIĘCEJ >Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami
Mięso lekko solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…
WIĘCEJ >Szaszłyki z szynki i ananasa
Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…
WIĘCEJ >