fbpx
logo
Szukaj
open close

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbf0a3bb0-112c-4b2b-9f23-ea3cbea3b276-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ośmiornica duszona z fenkułem na mixie sałat

Przygotowanie

  • Fenkuł kroimy w plasterki
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Ośmiornice kroimy w plasterki
  • Cebulę kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Smażymy cebulę i fenkuł około 3 min
  • Dodajemy ośmiornice i czosnek
  • Wyciskamy sok z cytryny
  • Wlewamy wino
  • Dodajemy pomidorki
  • Solimy i pieprzymy
  • Gotujemy 5 min
  • W tym czasie na talerzu rozkładamy sałaty
  • Pomidorki kroimy na połówki i kładziemy na sałacie
  • Zawartość patelni przekładamy na sałatę
  • Polewamy sosem jaki pozostał na patelni 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP), eliminujemy pomidorki koktajlowe, wino oraz pieprz czarny. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Ośmiornica duszona z koprem włoskim

  • Fenkuł (koper włoski) (170 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (140 g)
  • Wino białe wytrawne (75 ml)
  • Sałata radicchio (70 g)
  • Cebula biała (50 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Ośmiornica (świeża) (200 g)
  • Marchew (135 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Placki z batatów z sałatką z wędzonym łososiem

Batata obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko Lekko posolić i popieprzyć Rozmieszać rózgą Dodać mąkę kokosową i robrze rozmieszać Rozgrzać na patelni tłuszcz Łyżką nabieramy ciasto i kładziemy…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś na szpinaku z gotowanymi batatami

Szpinak kilka godzin wcześniej wyjmujemy z zamrażarki (najlepiej na noc włożyć do miski i zostawić do rozmrożenia) Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem…

WIĘCEJ >