Kotlety jagnięce w miętowej glazurze
Kotlety jagnięce w miętowej glazurze
Przygotowanie
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do rondla
- Dosypujemy cukier i mąkę, dolewamy ocet i bulion, całość dokładnie mieszamy i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 2-3 minuty
- Po tym czasie ściągamy rondel z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy kotlety i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Następnie przenosimy kotlety na blachę i wkładamy do lekko rozgrzanego piekarnika, aby nie wystygły podczas smażenia kolejnych partii
- Po usmażeniu wszystkich kotletów wlewamy na patelnię sos i gotujemy przez ok. 1-2 minuty (na małym ogniu)
- Na talerze nakładamy kotlety i polewamy gorącym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1200 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Ocet winny (30 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mięta (świeża) (12 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miodowe udka kurczaka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego (naczynie powinno być na tyle duże, żeby udka leżały ciasno w jednej warstwie) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin i tłuszcz (olej),…
WIĘCEJ >Aromatyczna wołowina po azjatycku
Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy na pół Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej…
WIĘCEJ >Komosanka dla dziecka
Komosę gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i pochłonięcia całego mleka) Następnie ugotowaną komosę blendujemy Dodajemy cukier i mieszamy
WIĘCEJ >Zapiekane ziemniaki z serami
Sery ścieramy na drobnych oczkach do dwóch osobnych misek Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w cienkie talarki Na dnie…
WIĘCEJ >