Kotlety jagnięce w sosie winnym
Kotlety jagnięce w sosie winnym
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do miski (niemetalowej)
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
- Dodajemy tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz i przykrywamy folią
- Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
- Do miski wlewamy bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę na patelnię, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał
- Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Kotlety możesz udekorować zieleniną bądź podawać z dodatkami np. w formie warzyw.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1200 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z tapioki
Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).
WIĘCEJ >Chrupiąca przekąska
Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym
WIĘCEJ >Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…
WIĘCEJ >Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…
WIĘCEJ >