fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce w sosie winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9febb588-5cb6-4b3a-8526-2b800660440e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety jagnięce w sosie winnym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do miski (niemetalowej)
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Dodajemy tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz i przykrywamy folią
  • Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
  • Do miski wlewamy bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę na patelnię, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz udekorować zieleniną bądź podawać z dodatkami np. w formie warzyw.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (1200 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Bagietka z szynką parmeńską i camembertem

Bagietkę kroimy wzdłuż na pół i każdą połówkę skrapiamy tłuszczem Ser kroimy w plastry Na jednej połowie bagietki układamy sałatę, szynkę oraz ser i całość posypujemy przyprawami

WIĘCEJ >

Musli orzechowo-kokosowe

Na patelnię wsypujemy płatki oraz orzechy i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie spaliły Dodajemy pestki słonecznika, nasiona sezamu oraz wiórki kokosowe i prażymy przez następne ok. 10 minut…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięcia – ptaszek z warzywami i pestkami

Z kromki chleba wycinamy okrąg Z rzodkiewki wycinamy krótkie paseczki Ogórka kroimy w plastry i wydrążamy środki tworząc oczy Marchew kroimy na kawałki tworząc nos i nóżki Truskawkę kroimy na plastry Wszystkie składniki układamy na…

WIĘCEJ >

Pad thai

Pastę z tamaryndy rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy resztę składników marynaty i mieszamy z pokrojonymi kawałkami piersi z indyka. Zamarynowane mięso odstawiamy do lodówki. Makaron ryżowy przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Kapustę pak choi drobno…

WIĘCEJ >