Kotlety jagnięce w sosie winnym
Kotlety jagnięce w sosie winnym
Przygotowanie
- Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do miski (niemetalowej)
- Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
- Dodajemy tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
- Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 1 godz.
- Rozgrzewamy patelnię
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
- Usmażone mięso przenosimy na talerz i przykrywamy folią
- Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
- Do miski wlewamy bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie wlewamy mieszankę na patelnię, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał
- Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.
Kotlety możesz udekorować zieleniną bądź podawać z dodatkami np. w formie warzyw.
Autor
Lista składników
- Jagnięcina comber (1200 g)
- Wino czerwone wytrawne (100 ml)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Czosnek (10 g)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
- Sól morska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Grzyby duszone z cukinią
Grzyby myjemy i kroimy w plasterki. Cukinię kroimy w kostkę. Cebule drobno siekamy. Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu…
WIĘCEJ >Skrzydełka z kurczaka
Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, musztardę, ketchup oraz majonez i całość dokładnie mieszamy Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty…
WIĘCEJ >Ryż z jabłkami
Ryż gotujemy we wrzącej wodzie przez około 12-15 minut, a następnie odcedzamy W międzyczasie jabłko obieramy i trzemy na tarce Przekładamy do rondelka, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy utartą wanilię, cynamon i goździki Dusimy 15…
WIĘCEJ >