fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety jagnięce w sosie winnym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9febb588-5cb6-4b3a-8526-2b800660440e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety jagnięce w sosie winnym

Przygotowanie

  • Mięso kroimy na kotlety i wkładamy do miski (niemetalowej)
  • Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem
  • Dodajemy tłuszcz, zieleninę oraz przyprawy (sól i pieprz) i całość dokładnie mieszamy
  • Następnie przykrywamy miskę folią i odstawiamy na ok. 1 godz.
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 3 minuty z każdej strony
  • Usmażone mięso przenosimy na talerz i przykrywamy folią
  • Na patelnię wlewamy wino i gotujemy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż połowa odparuję)
  • Do miski wlewamy bulion, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie wlewamy mieszankę na patelnię, zagotowujemy i gotujemy przez ok. 2 minuty, aby sos lekko zgęstniał
  • Na talerze nakładamy mięso i polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kotletów.

Kotlety możesz udekorować zieleniną bądź podawać z dodatkami np. w formie warzyw.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jagnięcina comber (1200 g)
  • Wino czerwone wytrawne (100 ml)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Folia spożywcza, Miska, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa bez jaja (wegańska)

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Cykoria pieczona w miodzie z serem pleśniowym

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Przekrawamy cykorię wzdłuż na pół Kładziemy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym przecięciem do góry Na każdą połówkę dajemy łyżeczkę miodu Ser kroimy/kruszymy i nakładamy na cykorię Wkładamy do piekarnika i…

WIĘCEJ >