fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety mielone z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5995a8b2-53f1-4072-b775-813f214eb682
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kotlety mielone z ziemniakami

Przygotowanie

Kotlety mielone

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm
  • Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Upieczone kotlety rozkładamy na talerzach obok sałatki

Ziemniaki

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz i ugniatamy
  • Ugniecione ziemniaki rozkładamy na talerzach obok sałatki

Sałatka

  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, na wierzch kładziemy pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów mielonych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety mielone

  • Wieprzowina mięso mielone (500 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (750 g)
  • Prawdziwe masło (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sałatka

  • Pomidor koktajlowy (300 g)
  • Sałata roszponka (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką

Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z kurczakiem

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…

WIĘCEJ >

Koktajl brzoskwiniowy z imbirem

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >