fbpx
logo
Szukaj
open close

Kotlety mielone z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5995a8b2-53f1-4072-b775-813f214eb682
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kotlety mielone z ziemniakami

Przygotowanie

Kotlety mielone

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm
  • Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 1 godz.
  • Upieczone kotlety rozkładamy na talerzach obok sałatki

Ziemniaki

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz i ugniatamy
  • Ugniecione ziemniaki rozkładamy na talerzach obok sałatki

Sałatka

  • Pomidorki kroimy na pół
  • Na talerzach rozkładamy sałatę, na wierzch kładziemy pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów mielonych.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

Kotlety mielone

  • Wieprzowina mięso mielone (500 g)
  • Wołowina mięso mielone (500 g)
  • Cebula (105 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak (750 g)
  • Masło (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Sałatka

  • Pomidor koktajlowy (300 g)
  • Sałata roszponka (125 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do ziemniaków

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kotlety mielone z warzywami

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone

Mieszamy wszystkie składniki rękoma i formujemy kotlety o grubości 4-5 cm. Kładziemy kotlety w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w nagrzanym piekarniku około godziny w 160-180 stopniach. Podajemy z gotowanymi warzywami i sałatką.

WIĘCEJ >

Sojowe kotlety mielone

Kotlety sojowe moczymy w bulionie warzywnym lub wodzie z sosem sojowym/solą przez 5-6 minut, aż nie będzie twardych części. Pieczywo moczymy przez chwilę w wodzie, a następnie odciskamy nadmiar płynu. Cebulę kroimy bardzo drobno, czosnek…

WIĘCEJ >