Kotlety mielone z ziemniakami
Kotlety mielone z ziemniakami
Przygotowanie
Kotlety mielone
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy
- Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm
- Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika na ok. 1 godz.
- Upieczone kotlety rozkładamy na talerzach obok sałatki
Ziemniaki
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Następnie ziemniaki odcedzamy, dodajemy tłuszcz i ugniatamy
- Ugniecione ziemniaki rozkładamy na talerzach obok sałatki
Sałatka
- Pomidorki kroimy na pół
- Na talerzach rozkładamy sałatę, na wierzch kładziemy pomidorki i całość skrapiamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kotletów mielonych.
Autor
Lista składników
Kotlety mielone
- Wieprzowina mięso mielone (500 g)
- Wołowina mięso mielone (500 g)
- Cebula (105 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Ziemniaki
- Ziemniak (750 g)
- Prawdziwe masło (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Sałatka
- Pomidor koktajlowy (300 g)
- Sałata roszponka (125 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka z wieprzowiny, boczku i grzybów podawana z sałatką
Szynka Mięso oraz czosnek mielimy na standardowy sitku Boczek kroimy w kostkę Grzyby kroimy na kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy Masę przenosimy do szynkowaru, a następnie szynkowar…
WIĘCEJ >Komosa ryżowa z kurczakiem
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę oraz mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy paprykę oraz mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 10 minut (do momentu, aż mięso…
WIĘCEJ >Koktajl brzoskwiniowy z imbirem
Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >