Krem z cukinii z masłem
Krem z cukinii z masłem
Przygotowanie
- Cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy miąższ
- Następnie kroimy cukinię w kostkę o wielkości 1-2 cm
- Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- W garnku rozpuszczamy tłuszcz
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z cebulą i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy cukinię z jarmużem i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw)
- Wyłączamy kuchenkę, dodajemy przyprawy i całość dokładnie blendujemy
- Zupę podajemy z szarpaną mozzarellą, kiełkami i pestkami słonecznika
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (300 g)
- Bulion jarski (250 ml)
- Ser Mozzarella (45 g)
- Jarmuż (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Kiełki lucerny (16 g)
- Pestki słonecznika obrane (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa szczawiowa z jajem (na wywarze kostnym)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Zupa koktajlowa
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…
WIĘCEJ >Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Krem brokułowy
Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 minut na średnim ogniu Dorzucamy przesmażoną cebulę do garnka Miksujemy blenderem Doprawiamy…
WIĘCEJ >