fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z marchewki z papryką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c169bf63c-9c01-478d-8ec9-780d4624bddb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z marchewki z papryką

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Czosnek oraz marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Paprykę kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy czosnek oraz por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, ziemniaki, paprykę oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do miękkości warzyw)
  • Dolewamy mleko i całość dokładnie blendujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup krem.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (500 ml)
  • Marchew (490 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula (105 g)
  • Por (70 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Kurkuma w proszku (1.5 g)
  • Curry w proszku (1.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Portobello z serem i papryką

Pieczarki dokładnie oczyszczamy, obieramy ze skóry i odcinamy nóżki Nóżki drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli Do wrzącej wody wkładamy kapelusze i gotujemy przez ok. 1 minutę,…

WIĘCEJ >

Sałatka z kabanosem, awokado i papryką

Kabanosy kroimy na 4-5 części Awokado obieramy i kroimy w paski Paprykę kroimy w słupki (gniazdo nasienne usuwamy) Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz kabanosy i całość skrapiamy tłuszczem, a obok kładziemy kromki chleba

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę

WIĘCEJ >

Purée z marchewki

Marchewkę ścieramy na tarce i wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie odkrywamy i gotujemy chwilę, aż woda odparuje (jeśli wody jest zdecydowanie za dużo to odlewamy). Zmniejszamy ogień i…

WIĘCEJ >