fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z dyni z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb831f18-2473-4652-94a7-2833943e0b7a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z dyni z grzankami

Przygotowanie

Krem z dyni

  • Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki
  • Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, ziemniaki oraz paprykę i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy miąższ z dyni oraz wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy sól oraz śmietanę i blendujemy
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z grzankami

Grzanki

  • Bułkę kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy bułkę i podgrzewamy do momentu, aż się lekko zarumieni
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a bułkę posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Krem z dyni

  • Dynia (850 g)
  • Bulion mięsny (700 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (80 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Grzanki

  • Bułka pszenna (160 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony w pesto

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem (olejem) Pomidora sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w plastry Rybę oczyszczamy i kładziemy na papier Następnie rybę z…

WIĘCEJ >

Koktajl jabłkowo-imbirowy z wodą kokosową

Jabłko oraz imbir obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera Dolewamy wodę kokosową i całość dokładnie blendujemy

WIĘCEJ >

Pulpeciki jaglane z warzywami

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Marchew oraz pietruszkę obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości) Następnie…

WIĘCEJ >