fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb831f18-2473-4652-94a7-2833943e0b7a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z dyni z grzankami

Przygotowanie

Krem z dyni

  • Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki
  • Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, ziemniaki oraz paprykę i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy miąższ z dyni oraz wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy sól oraz śmietanę i blendujemy
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z grzankami

Grzanki

  • Bułkę kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy bułkę i podgrzewamy do momentu, aż się lekko zarumieni
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a bułkę posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Krem z dyni

  • Dynia (850 g)
  • Bulion mięsny (700 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (80 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Grzanki

  • Bułka pszenna (160 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone łódeczki ziemniaczane z paprykowo-pomidorowym dipem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki (na 8 części) Do miski wlewamy tłuszcz z sokiem z cytryny i mieszamy Następnie do miski wkładamy ziemniaki i dokładnie obtaczamy Blachę…

WIĘCEJ >

Colcannon z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Kapustę szatkujemy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy połowę tłuszczu Wrzucamy kapustę z cebulami i smażymy…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna ze szczypiorkiem i chlebem gryczanym

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną woda Po chwili obieramy jajka ze skorupki Jajka wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym z owocami, z orzechami włoskimi i z miętą

Kaszę gryczaną gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy owoce, posypujemy listkami mięty i posiekanymi orzechami włoskimi Podajemy

WIĘCEJ >