fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krem z dyni z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfb831f18-2473-4652-94a7-2833943e0b7a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krem z dyni z grzankami

Przygotowanie

Krem z dyni

  • Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry i usuwamy pestki
  • Miąższ z dyni oraz paprykę kroimy w kostkę
  • Cebulę oraz ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy marchew, ziemniaki oraz paprykę i smażymy przez ok. 4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy miąższ z dyni oraz wlewamy bulion i gotujemy przez ok. 10-15 minut (do miękkości warzyw)
  • Dodajemy sól oraz śmietanę i blendujemy
  • Zupę nalewamy na talerze i podajemy z grzankami

Grzanki

  • Bułkę kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Wrzucamy bułkę i podgrzewamy do momentu, aż się lekko zarumieni
  • Dodajemy tłuszcz i mieszamy
  • Wyłączamy kuchenkę, a bułkę posypujemy serem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy krem z warzyw.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Krem z dyni

  • Dynia (850 g)
  • Bulion mięsny (700 ml)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (80 g)
  • Ziemniak (75 g)
  • Marchew (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Imbir korzeń (3 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Grzanki

  • Bułka pszenna (160 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z warzyw z łososiem (z wywarem kostnym)

Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…

WIĘCEJ >

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z owocami

Owoce: Winogrono, jeśli jest duże kroimy na połówki, ostrzem nożyka możemy usunąć pestki Banana obieramy i kroimy w plastry Truskawki kroimy na połówki lub jeśli są duże na cztery części Gruszkę kroimy w kostkę Omlet:…

WIĘCEJ >