fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z pieczarek z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e133b46-2b6a-4490-b650-079ade52ed89
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krem z pieczarek z grzankami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy rondel i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, trzymamy zupę pod częściowym przykryciem i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy zupę na ok. 5 minut, do ostygnięcia
  • Następnie blendujemy zupę na gładki i jednolity krem
  • Krem przelewamy do czystego rondla, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z chleba odcinamy skórkę, kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz pozostały czosnek i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy chleb i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż grzanki będą złociste i chrupiące)
  • Przed podaniem zupę podgrzewamy i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Pieczarka (świeża) (750 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Krem z dyni z dodatkiem jabłka

Dynię obieramy i kroimy w kostkę (wnętrze wydrążamy) Cebulę oraz jabłko obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w (…)

WIĘCEJ >

Krem z cukinii z kawałkami kurczaka

Kroimy selera i wrzucamy na rozgrzaną patelnię Jak się zeszkli wrzucamy cukinię i dusimy, aż zmięknie Dodajemy na koniec posiekany (…)

WIĘCEJ >

Krem brokułowy

Bulion wlewamy do garnka Wrzucamy pokrojony brokuł Gotujemy 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy (…)

WIĘCEJ >