fbpx
logo
Szukaj
open close

Krem z pieczarek z grzankami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2e133b46-2b6a-4490-b650-079ade52ed89
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krem z pieczarek z grzankami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy cebulę, połowę czosnku oraz zieleninę i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy pieczarki, częściowo przykrywamy rondel i smażymy przez ok. 10 minut
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień, trzymamy zupę pod częściowym przykryciem i gotujemy przez ok. 20 minut
  • Po tym czasie wyłączamy kuchenkę i odstawiamy zupę na ok. 5 minut, do ostygnięcia
  • Następnie blendujemy zupę na gładki i jednolity krem
  • Krem przelewamy do czystego rondla, wlewamy mleko, mieszamy i odstawiamy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Z chleba odcinamy skórkę, kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm i przenosimy do miski
  • Dodajemy tłuszcz (oliwę) oraz pozostały czosnek i dokładnie mieszamy
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Na papier wykładamy chleb i wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut (pieczemy do momentu, aż grzanki będą złociste i chrupiące)
  • Przed podaniem zupę podgrzewamy i podajemy z grzankami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Pieczarka (świeża) (750 g)
  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (140 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (50 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z buraków z kozim serem

Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…

WIĘCEJ >

Sałatka z grzankami i ziarnami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Czosnek obieramy i drobno siekamy Z chleba odcinamy skórkę i kroimy chleb w kostkę o wielkości ok. 1 cm Do miski wlewamy 1/3 tłuszczu, dodajemy czosnek, kostki chleba,…

WIĘCEJ >

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Makaron w stylu śródziemnomorskim

Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…

WIĘCEJ >