fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowy makaron

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-265
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kremowy makaron

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i gdy zacznie się pienić – ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę mleka, dokładnie mieszamy, po czym dolewamy pozostałe mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Do makaronu dodajemy sos serowy i mieszamy, tak aby wszystko się równomiernie pokryło i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie nakładamy makaron na talerze i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Mleko krowie (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina słodko-kwaśna na ryżu

Mięso oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Następnie każdy kawałek mięsa przyprawiamy z każdej strony Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w większą kostkę Cebulę obieramy i kroimy w większą…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Zupa szczawiowa

Szczaw siekamy na kawałki Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez ok. 10 minut

WIĘCEJ >

Fishburgery

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy Do…

WIĘCEJ >