fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowy makaron

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8512ebb-e322-4886-ace6-b8c488b741fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowy makaron

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i gdy zacznie się pienić – ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę mleka, dokładnie mieszamy, po czym dolewamy pozostałe mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Do makaronu dodajemy sos serowy i mieszamy, tak aby wszystko się równomiernie pokryło i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie nakładamy makaron na talerze i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kotlety mielone z makaronem – Angry Birds

Kotlety mielone Piekarnik nagrzewamy do temp. 170 st. c Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy Z masy mięsnej formujemy kotlety o grubości ok. 4-5 cm Kotlety wkładamy do naczynia żaroodpornego,…

WIĘCEJ >

Tagine z kurczaka i daktyli

Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz przyprawy (kmin i imbir) i dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do lodówki na ok. 30 minut Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przenosimy…

WIĘCEJ >

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >

Zupa z mięsem

Do miski wkładamy mięso, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokruszony ser, sos sojowy oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Do osobnej miski wsypujemy mąkę Z masy mięsnej formujemy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące…

WIĘCEJ >