Kremowy makaron
Kremowy makaron
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i gdy zacznie się pienić – ściągamy z kuchenki
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Następnie dolewamy odrobinę mleka, dokładnie mieszamy, po czym dolewamy pozostałe mleko
- Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję
- Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Do makaronu dodajemy sos serowy i mieszamy, tak aby wszystko się równomiernie pokryło i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
- Następnie nakładamy makaron na talerze i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz zieleniną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Makaron Tagliatelle (400 g)
- Mleko kokosowe (300 ml)
- Śmietana 18% (150 g)
- Masło (50 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Bazylia (świeża) (12 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Komosa ryżowa z owocami
Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy
WIĘCEJ >Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Sałatka ze szparagami
Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…
WIĘCEJ >