fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowy makaron

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd8512ebb-e322-4886-ace6-b8c488b741fa
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowy makaron

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozpuszczamy tłuszcz i gdy zacznie się pienić – ściągamy z kuchenki
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Następnie dolewamy odrobinę mleka, dokładnie mieszamy, po czym dolewamy pozostałe mleko
  • Rondel stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Ściągamy rondel z kuchenki, dodajemy śmietanę i ser, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Następnie makaron odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Do makaronu dodajemy sos serowy i mieszamy, tak aby wszystko się równomiernie pokryło i podgrzewamy przez ok. 3-4 minuty
  • Następnie nakładamy makaron na talerze i posypujemy przyprawami (pieprzem) oraz zieleniną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Tagliatelle (400 g)
  • Mleko kokosowe (300 ml)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Bazylia (świeża) (12 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Rondel, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z owocami

Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Kulki winogrona kroimy na pół Ananasa obieramy i kroimy w kostkę (twardy środek usuwamy) Do miski przenosimy komosę, dodajemy owoce z orzechami i całość delikatnie mieszamy

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >

Warzywa w sosie z boczkiem

Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.

WIĘCEJ >

Sałatka ze szparagami

Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…

WIĘCEJ >