fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Wiosenny makaron z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0bdbd9b-409d-4cc1-9654-b19b85b26ab4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Wiosenny makaron z warzywami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Seler kroimy w grubą kostkę
  • Paprykę kroimy w cienkie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 8-12 minut (do miękkości)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Ok. 3-4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do garnka groch cukrowy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
  • Makaron z grochem oraz szparagi odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy zawartość patelni i mieszamy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy śmietanę, ser oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Powstały sos przelewamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (115 g)
  • Makaron gryczany (świderki) – bezjajeczny (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Orzechy piniowe (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa z limonkowym masłem

Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części Z grochu odcinamy końcówki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy cukier, sok i skórkę…

WIĘCEJ >

Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…

WIĘCEJ >

Szarlotka gryczano – jaglana

Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…

WIĘCEJ >

Curry z kurczakiem po tajsku

Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Dodajemy…

WIĘCEJ >