Wiosenny makaron z warzywami
Wiosenny makaron z warzywami
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę
- Seler kroimy w grubą kostkę
- Paprykę kroimy w cienkie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 8-12 minut (do miękkości)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Ok. 3-4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do garnka groch cukrowy
- Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
- Makaron z grochem oraz szparagi odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Dodajemy zawartość patelni i mieszamy
- Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy śmietanę, ser oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
- Powstały sos przelewamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (115 g)
- Makaron gryczany (świderki) – bezjajeczny (100 g)
- Szpinak (50 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Orzechy piniowe (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaron z krewetkami
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy skórkę…
WIĘCEJ >Makaron kukurydziany z warzywami i tofu
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy…
WIĘCEJ >Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami
Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir i czosnek obieramy Imbir, czosnek i chili drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka…
WIĘCEJ >Makaron gryczany z mięsem mielonym
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i smażymy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 7-9 minut (aż przestanie…
WIĘCEJ >