fbpx
Szukaj
open close

Wiosenny makaron z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0bdbd9b-409d-4cc1-9654-b19b85b26ab4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenny makaron z warzywami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Seler kroimy w grubą kostkę
  • Paprykę kroimy w cienkie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 8-12 minut (do miękkości)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Ok. 3-4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do garnka groch cukrowy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
  • Makaron z grochem oraz szparagi odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy zawartość patelni i mieszamy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy śmietanę, ser oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Powstały sos przelewamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (115 g)
  • Makaron gryczany (świderki) – bezjajeczny (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Orzechy piniowe (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Makaron z krewetkami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Makaron kukurydziany z warzywami i tofu

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Paprykę kroimy w słupki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Na (…)

WIĘCEJ >

Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami

Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir (…)

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z mięsem mielonym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i (…)

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie (…)

WIĘCEJ >