Wiosenny makaron z warzywami
Wiosenny makaron z warzywami
Przygotowanie
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę
- Seler kroimy w grubą kostkę
- Paprykę kroimy w cienkie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 8-12 minut (do miękkości)
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Ok. 3-4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do garnka groch cukrowy
- Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
- Makaron z grochem oraz szparagi odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
- Dodajemy zawartość patelni i mieszamy
- Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy śmietanę, ser oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
- Powstały sos przelewamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (115 g)
- Makaron gryczany (świderki) – bezjajeczny (100 g)
- Szpinak (50 g)
- Ser Parmezan (25 g)
- Orzechy piniowe (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa z limonkowym masłem
Marchewki obieramy i kroimy na 2-3 części Z grochu odcinamy końcówki Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i smażymy przez ok. 1 minutę Dodajemy cukier, sok i skórkę…
WIĘCEJ >Kokosowy makaron z jagodami i płatkami migdałów
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Do osobnego garnka wlewamy mleko, dodajemy jagody ze słodzikiem i gotujemy przez ok. 5-10 minut Do garnka z jagodami dodajemy makaron i mieszamy Makaron przenosimy do…
WIĘCEJ >Szarlotka gryczano – jaglana
Bierzemy miskę i dodajemy masło, mąkę jaglaną i gryczaną, mod, 2 jajka Mieszamy Uzyskane ciasto dzielimy na 2 części Do jednej części dodajemy karob, formujemy kule Owijamy folią spożywczą Wstawiamy do zamrażalki do czasu aż…
WIĘCEJ >Curry z kurczakiem po tajsku
Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w paski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy pastę curry i smażymy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając Dodajemy…
WIĘCEJ >