fbpx
logo
Szukaj
open close

Wiosenny makaron z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce0bdbd9b-409d-4cc1-9654-b19b85b26ab4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Wiosenny makaron z warzywami

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w grubą kostkę
  • Seler kroimy w grubą kostkę
  • Paprykę kroimy w cienkie paski (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez ok. 8-12 minut (do miękkości)
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Ok. 3-4 minuty przed końcem gotowania makaronu dorzucamy do garnka groch cukrowy
  • Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 8-10 minut (do miękkości)
  • Makaron z grochem oraz szparagi odcedzamy i wrzucamy z powrotem do garnka
  • Dodajemy zawartość patelni i mieszamy
  • Do miski wsypujemy mąkę, dolewamy wodę i dokładnie roztrzepujemy, a następnie dodajemy śmietanę, ser oraz zieleninę i dokładnie mieszamy
  • Powstały sos przelewamy do garnka z makaronem i dokładnie mieszamy, a następnie podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia makaronów z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Papryka czerwona (115 g)
  • Makaron gryczany (świderki) – bezjajeczny (100 g)
  • Szpinak (50 g)
  • Ser Parmezan (25 g)
  • Orzechy piniowe (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Orzechowe purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż będzie dało się wbić w ziemniaki nóż) Orzechy drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do…

WIĘCEJ >

Cukinia w stylu włoskim

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy czosnek i podsmażamy przez ok. 0,5 minuty Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 5-6 minut Cukinię kroimy wzdłuż na pół, a następnie na…

WIĘCEJ >

Kanapki z musem ogórkowym i fetą

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Ser kroimy w kostkę Bułki kroimy w plastry Na każdy kawałek…

WIĘCEJ >