fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki w sosie teriyaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki w sosie teriyaki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
  • Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
  • Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
  • Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie posypujemy krewetki sezamem
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
  • Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Krewetki możesz podawać z ryżem i świeżymi warzywami takimi jak np. awokado, rzodkiewki i ogórek zielony lub z innymi, ulubionymi składnikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chrupiące miodowe krewetki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Krewetki czosnkowo-migdałowe

Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do (…)

WIĘCEJ >

Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki

Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni (…)

WIĘCEJ >

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (…)

WIĘCEJ >