fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki w sosie teriyaki

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-255
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krewetki w sosie teriyaki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
  • Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
  • Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
  • Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie posypujemy krewetki sezamem
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
  • Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pizza supreme

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki Paprykę kroimy w cienkie słupki Ser (mozzarellę) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Sałatka z czerwonej kapusty z tofu

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Tofu kroimy w kostkę Kapustę drobno siekamy Gruszkę kroimy na ćwiartki i jedną ćwiartkę skrapiamy sokiem z cytryny, a drugą kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Zapiekanka makaronowa z papryką

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Papryki kroimy w drobną kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Piekarnik nagrzewamy…

WIĘCEJ >

Smażony łosoś

Rybę dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie rybę przyprawiamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy rybę i smażymy przez ok. 3-5 minut z każdej strony

WIĘCEJ >