Krewetki w sosie teriyaki
Krewetki w sosie teriyaki
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
- Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
- Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
- Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
- Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
- Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie posypujemy krewetki sezamem
- Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
- Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Krewetki możesz podawać z ryżem i świeżymi warzywami takimi jak np. awokado, rzodkiewki i ogórek zielony lub z innymi, ulubionymi składnikami.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Sos sojowy (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Chrupiące miodowe krewetki
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę Do osobnej…
WIĘCEJ >Cytrynowa paella z krewetkami i groszkiem
Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion, dodajemy przyprawy (szafran) i gotujemy (na małym ogniu) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz…
WIĘCEJ >Krewetki czosnkowo-migdałowe
Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >