fbpx
logo
Szukaj
open close

Krewetki w sosie teriyaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Krewetki w sosie teriyaki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
  • Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
  • Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
  • Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie posypujemy krewetki sezamem
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
  • Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Krewetki możesz podawać z ryżem i świeżymi warzywami takimi jak np. awokado, rzodkiewki i ogórek zielony lub z innymi, ulubionymi składnikami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Soczysta wołowina z grzybami

Mięso lekko nacinamy z każdej strony w 3-4 miejscach i wkładamy do płaskiego naczynia (niemetalowego) Do miski wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy (kmin rzymski) i dokładnie mieszamy Następnie…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cukinię, czosnek oraz skórkę z…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i bakaliami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu),…

WIĘCEJ >