Krewetki w sosie teriyaki
![GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7 GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2021/11/GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7.jpg)
![GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7 GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7](https://www.ajwendieta.pl/wp-content/uploads/2021/11/GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7.jpg)
Krewetki w sosie teriyaki
Przygotowanie
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
- Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
- Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
- Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
- Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
- Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
- Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
- Następnie posypujemy krewetki sezamem
- Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
- Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Krewetki możesz podawać z ryżem i świeżymi warzywami takimi jak np. awokado, rzodkiewki i ogórek zielony lub z innymi, ulubionymi składnikami.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Sos sojowy (100 g)
- Bulion mięsny (100 ml)
- Mąka kukurydziana (12 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sezam biały (10 g)
- Cukier trzcinowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.