fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki w sosie teriyaki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9683f52-9559-4594-afb9-05c42bcc7db7
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki w sosie teriyaki

Przygotowanie

  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Do rondla wlewamy sos sojowy i bulion, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
  • Krewetki wkładamy do miski, zalewamy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Patyki do szaszłyków wkładamy do zimnej wody i moczymy przez ok. 30 minut (moczymy żeby nie zapaliły się podczas smażenia)
  • Krewetki wyciągamy z marynaty i odkładamy na talerz, a płyn przelewamy do rondla
  • Dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
  • Na patyki do szaszłyków nabijamy po 3 krewetki
  • Rozgrzewamy patelnię grillową i skrapiamy tłuszczem
  • Kładziemy krewetki i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony
  • Następnie posypujemy krewetki sezamem
  • Rondel stawiamy na kuchenkę i podgrzewamy marynatę
  • Krewetki nakładamy na talerze i polewamy marynatą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Krewetki możesz podawać z ryżem i świeżymi warzywami takimi jak np. awokado, rzodkiewki i ogórek zielony lub z innymi, ulubionymi składnikami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Sos sojowy (100 g)
  • Bulion mięsny (100 ml)
  • Mąka kukurydziana (12 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sezam biały (10 g)
  • Cukier trzcinowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Folia spożywcza, Lodówka, Miska, Patelnia grillowa, Patyczki do szaszłyków, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą gryczaną

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w kostkę Wszystkie składniki razem dokładnie mieszamy

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >