fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krewetki z rumem po kubańsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c62837d2a-4aef-497c-81a3-2a2a02666b11
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Krewetki z rumem po kubańsku

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz), rum, sok z limonki oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
  • Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy paprykę z cebulą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy krewetki wraz z marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.

Krewetki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z awokado i pomidorami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Sok z limonki (bio) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Rum (10 ml)
  • Kminek mielony (1.5 g)
  • Ziele angielskie mielone (0.5 g)
  • Pieprz kajeński (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Ryż z pomidorami i kolendrą

Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pomidory i całość dokładnie blendujemy Do miski wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go zakryła) i odstawiamy…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w panierce z sałatką

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół na dwa, cieńsze filety Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony Przygotowujemy dwa…

WIĘCEJ >

Filety z combra jagnięcego

Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…

WIĘCEJ >