Krewetki z rumem po kubańsku
Krewetki z rumem po kubańsku
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz), rum, sok z limonki oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę z cebulą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy krewetki wraz z marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Krewetki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z awokado i pomidorami.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sok z limonki (bio) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Rum (10 ml)
- Kminek mielony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Krewetki czosnkowo-migdałowe
Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…
WIĘCEJ >Krewetki na „ryżu” z korzenia pietruszki
Pietruszkę obrać i w malakserze lub jakimkolwiek blenderze z nożem posiekać na „ziarenka” przypominające wielkością ziarna ryżu. Na średniej patelni rozgrzać dwie czubate łyżki oleju kokosowego extra virgin. Kiedy olej jest rozgrzany, dodać pietruszkę. Zmniejszyć…
WIĘCEJ >Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…
WIĘCEJ >