Krewetki z rumem po kubańsku
Krewetki z rumem po kubańsku
Przygotowanie
- Paprykę kroimy w cienkie plastry (gniazdo nasienne usuwamy)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) i przenosimy do miski
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski, ziele angielskie, pieprz), rum, sok z limonki oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy
- Miskę przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy paprykę z cebulą i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy krewetki wraz z marynatą i smażymy przez ok. 2-3 minuty, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy zieleninę i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z krewetkami.
Krewetki możesz podawać z dodatkiem ulubionych warzyw np. z awokado i pomidorami.
Autor
Lista składników
- Krewetka black tiger (świeża) (600 g)
- Papryka czerwona (230 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Sok z limonki (bio) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Rum (10 ml)
- Kminek mielony (1.5 g)
- Ziele angielskie mielone (0.5 g)
- Pieprz kajeński (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka – pingwin z borówkami
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >Ryż z pomidorami i kolendrą
Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pomidory i całość dokładnie blendujemy Do miski wsypujemy ryż, zalewamy wrzątkiem (tak aby woda go zakryła) i odstawiamy…
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka w panierce z sałatką
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy wzdłuż na pół na dwa, cieńsze filety Następnie każdy kawałek mięsa delikatnie rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy z każdej strony Przygotowujemy dwa…
WIĘCEJ >Filety z combra jagnięcego
Mięso kroimy na filety Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski Dodajemy sos pomidorowy, sok z cytryny oraz przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i dokładnie mieszamy Do marynaty wkładamy mięso i dokładnie obtaczamy, a…
WIĘCEJ >