Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Przygotowanie
- Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie
- Marchew, seler, pietruszkę obrać
- Pokroić w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy pokrojone warzywa
- Zasmażamy 3-4 minuty
- Zalewamy bulionem
- Gdy zacznie się gotować dodajemy komosę
- Gotujemy 15-20 min aż warzywa będą miękkie
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy szczyptą posiekanej pietruszki każdą porcję
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krupników.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Seler korzeń (120 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Komosa ryżowa biała (60 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Natka pietruszki (świeża) (10 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >Shake z kaki
Kaki obrać, pokroić w kawałki i wrzucić do blendera Dodać wodę kokosową Miksować 15 sekund
WIĘCEJ >Sum wędzony
Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry
WIĘCEJ >Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów
Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…
WIĘCEJ >