fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krupnik z komosy ryżowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82e2caaa-dc74-479a-acb6-da746028c6ef-1

Krupnik z komosy ryżowej

Przygotowanie

  • Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie
  • Marchew, seler, pietruszkę obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 3-4 minuty
  • Zalewamy rosołem
  • Gdy zacznie się gotować dodajemy komosę
  • Gotujemy 15-20 min aż warzywa będą miękkie
  • Nalewamy zupę w talerze i posypujemy szczyptą posiekanej pietruszki każdą porcję 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Krupnik można również wykonać z kaszy gryczanej – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 l bulionu mięsnego
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej (60 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (120 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wietnamskie bun

Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Chleb z cukinii

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Cukinię, razem ze skórą trzemy na tarce na cienkich oczkach Dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy rozpuszczony tłuszcz Dodajemy mąkę kokosową, wsypujemy sól, sodę…

WIĘCEJ >