fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Krupnik z komosy ryżowej

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c82e2caaa-dc74-479a-acb6-da746028c6ef-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Krupnik z komosy ryżowej

Przygotowanie

  • Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie
  • Marchew, seler, pietruszkę obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy 3-4 minuty
  • Zalewamy rosołem
  • Gdy zacznie się gotować dodajemy komosę
  • Gotujemy 15-20 min aż warzywa będą miękkie
  • Nalewamy zupę w talerze i posypujemy szczyptą posiekanej pietruszki każdą porcję 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Krupnik można również wykonać z kaszy gryczanej – przepis w powiązanych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 l bulionu mięsnego
  • ⅓ szklanki komosy ryżowej (60 g)
  • 1 marchew (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
  • 2 plastry selera w korzeniu (120 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl szpinakowo-borówkowy

W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Pulpeciki w rosole

Mięso solimy i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez około 15 minut na małym ogniu.

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Surówka z wakame

Wakame zalewamy ciepłą wodą. W tym czasie kroimy marchewkę ‚na makaron’. Miód, ocet, oliwę i przyprawy mieszamy w małej miseczce. Gdy glony napęcznieją, wyciskamy z nich nadmiar wody, dodajemy marchewkę i polewamy sosem. Na koniec,…

WIĘCEJ >