Kukurydza z grilla
Kukurydza z grilla
Przygotowanie
- Zieleninę siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy tłuszcz, chrzan oraz pieprz i dokładnie mieszamy
- Z folii aluminiowej wycinamy kwadraty takiej wielkości, aby zawinąć w nie kukurydzę
- Na środku każdego kwadratu folii kładziemy kolbę, smarujemy równomiernie mieszanką chrzanową i zawijamy kolbę folią
- Rozgrzewamy patelnię grillową
- Kukurydzę kładziemy na rozgrzaną patelnię i grillujemy przez ok. 10 minut, co jakiś czas obracając
- Następnie ściągamy kolby z grilla i zostawiamy folii na ok. 5 minut, aby przestygły
- Kukurydzę odwijamy z folii, kładziemy na talerze i posypujemy przyprawami (papryką słodką i solą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań kukurydzianych.
Autor
Lista składników
- Kukurydza – kolba (720 g)
- Masło (50 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
- Chrzan tarty (4 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól morska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wiosenna zupa minestrone
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 4 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz…
WIĘCEJ >Zapiekanka wiejska z wołowiną
Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Na patelnię kładziemy mięso, wrzucamy cebulę z marchewką i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu, aż…
WIĘCEJ >Chleb jaglany
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…
WIĘCEJ >Brukselka z pieczarkami
Brukselkę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut (brukselka powinna być miękka, ale nie za miękka – najlepiej al dente) Następnie brukselki odcedzamy i kroimy na poł Pieczarki kroimy w ćwiartki Na patelni…
WIĘCEJ >