fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z kukurydzą i serem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-88
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy garnek z kuchenki, dolewamy mleko i cały czas mieszamy do momentu, aż masa stanie się gładka
  • Garnek stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aby powstał gęsty sos
  • Dodajemy ser żółty i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę i odsączoną kukurydzę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę posypujemy bułką tartą i parmezanem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko krowie (400 g)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serc indyczych

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i wrzucamy serca z indyka Podsmażamy 2 min, mieszamy Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 2-3 min Dodajemy pozostałe warzywa Podsmażamy 2-3 min Dodajemy koncentrat, podsmażamy…

WIĘCEJ >

Owsianka – pingwin z borówkami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w większą kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (smalec) Wrzucamy mięso, dodajemy przyprawy i smażymy przez ok. 8-10 minut (do momentu, aż mięso nie będzie surowe) Ser ścieramy na drobnych oczkach…

WIĘCEJ >

Kokosowa tarta malinowa

Masa malinowa: Maliny wkładamy do garnka i zaczynamy pomału gotować Dodajemy miód Zagotowujemy maliny i wyłączamy palnik Żelatynę wsypujemy do małej miseczki/szklaneczki i zalewamy 50 ml zimnej wody Mieszamy aż żelatyna się równo wymiesza. Odstawiamy na 2…

WIĘCEJ >