fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka z kukurydzą i serem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c86f3c36c-cc36-4d75-99eb-fdcb1248a410
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka z kukurydzą i serem

Przygotowanie

  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Dodajemy mąkę i podgrzewamy przez ok. 1 minutę, cały czas mieszając
  • Ściągamy garnek z kuchenki, dolewamy mleko i cały czas mieszamy do momentu, aż masa stanie się gładka
  • Garnek stawiamy z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 3-4 minuty, aby powstał gęsty sos
  • Dodajemy ser żółty i mieszamy do momentu, aż się rozpuści
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy paprykę i odsączoną kukurydzę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Zawartość patelni przenosimy do miski, dodajemy sos serowy i całość dokładnie mieszamy, a następnie przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę posypujemy bułką tartą i parmezanem, a następnie wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Mleko kokosowe (400 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (400 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Papryka czerwona (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsianka z jogurtem, z suszoną i świeżą miętą

Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą

WIĘCEJ >

Tost z miodem i owocami

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier układamy kromki chleba i smarujemy miodem Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut W tym czasie z truskawek usuwamy szypułki…

WIĘCEJ >

Frittata z kurczakiem i szparagami

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie pod przykryciem przez ok. 30 minut Ze szparagów odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 7-10 minut, a następnie odcedzamy Zieleninę drobno siekamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Surówka z czerwonej kapusty z granatem

Surówka z czerwonej kapusty z granatem Kapustę siekamy w cienkie paski i przenosimy do miski Dodajemy sól i mieszamy Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski Suszone owoce drobno kroimy i przenosimy do miski Całość…

WIĘCEJ >