fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c78c5df8e-898b-4c19-aa62-d149c8f7f001
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Szpinak oczyszczamy, grubo kroimy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (gotujemy do momentu, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie miał żywy zielony kolor)
  • Następnie szpinak dokładnie odsączamy, odciskając nadmiar wody, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Cebulki kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulkę i smażymy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż zmięknie)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i dokładamy cebulkę do miski ze szpinakiem
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski ze szpinakiem
  • Do szpinaku dodajemy ryż i sok z cytryny, kruszymy fetę i całość dokładnie mieszamy
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy szpinakowej formujemy z kulki (na 1 kulkę ok. 2 łyżki masy)
  • Następnie obtaczamy kulki w bułce tartej i układamy na papierze, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż staną się złociste i chrupiące)

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Kulki możesz podawać z jogurtem.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (400 g)
  • Ryż brązowy (300 g)
  • Cebula dymka (120 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona dynia

Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami

Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Ryż z dynią i miodem

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)…

WIĘCEJ >