fbpx
logo
Szukaj
open close

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c78c5df8e-898b-4c19-aa62-d149c8f7f001
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kuleczki szpinakowo-ryżowe

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Szpinak oczyszczamy, grubo kroimy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (gotujemy do momentu, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie miał żywy zielony kolor)
  • Następnie szpinak dokładnie odsączamy, odciskając nadmiar wody, drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Cebulki kroimy w cienkie plasterki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulkę i smażymy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż zmięknie)
  • Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i dokładamy cebulkę do miski ze szpinakiem
  • Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski ze szpinakiem
  • Do szpinaku dodajemy ryż i sok z cytryny, kruszymy fetę i całość dokładnie mieszamy
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia
  • Z masy szpinakowej formujemy z kulki (na 1 kulkę ok. 2 łyżki masy)
  • Następnie obtaczamy kulki w bułce tartej i układamy na papierze, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż staną się złociste i chrupiące)

Rady dietetyka

Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.

Kulki możesz podawać z jogurtem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (400 g)
  • Ryż brązowy (300 g)
  • Cebula dymka (120 g)
  • Ser feta (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Koper (świeży) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Morele suszone z sarną zapiekane w boczku

Mięso mieliny w maszynce na standardowym sitku Morele kroimy w paski i mieszamy z mięsem Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy Formujemy 5 kulek i zawijamy każdą w boczek Spinamy wykałaczką Układamy na blaszce lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Kurczak słodko-kwaśny z nerkowcami i ryżem

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cukinię, ananasa i mięso kroimy w kostkę Mięso przenosimy do miski, dodajemy przyprawy oraz mąkę, mieszamy i odstawiamy Imbir oraz czosnek obieramy i ścieramy na drobnych…

WIĘCEJ >

Kurczak, ryż, pomidory

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >