Kuleczki szpinakowo-ryżowe
Kuleczki szpinakowo-ryżowe
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Szpinak oczyszczamy, grubo kroimy i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2 minuty (gotujemy do momentu, aż lekko zmięknie, ale wciąż będzie miał żywy zielony kolor)
- Następnie szpinak dokładnie odsączamy, odciskając nadmiar wody, drobno siekamy i przenosimy do miski
- Cebulki kroimy w cienkie plasterki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulkę i smażymy przez ok. 2 minuty (do momentu, aż zmięknie)
- Następnie ściągamy patelnię z kuchenki i dokładamy cebulkę do miski ze szpinakiem
- Zieleninę drobno siekamy i dodajemy do miski ze szpinakiem
- Do szpinaku dodajemy ryż i sok z cytryny, kruszymy fetę i całość dokładnie mieszamy
- Formę wykładamy papierem do pieczenia
- Z masy szpinakowej formujemy z kulki (na 1 kulkę ok. 2 łyżki masy)
- Następnie obtaczamy kulki w bułce tartej i układamy na papierze, po czym wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do momentu, aż staną się złociste i chrupiące)
Rady dietetyka
Na 1 porcję przypadają 3 kuleczki.
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kulek.
Kulki możesz podawać z jogurtem.
Autor
Lista składników
- Szpinak (400 g)
- Ryż brązowy (300 g)
- Cebula dymka (120 g)
- Ser feta (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Koper (świeży) (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczona dynia
Kroimy dynię na pół Wydłubujemy łyżką pestki Kroimy dynię w plastry Kładziemy na blachę (można blachę wyłożyć papierem pergaminowym jeśli nie chce się używać oleju) Polewamy oliwą i sypiemy solą Piekarnik nastawiamy na 200 st…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – kokosowa zakwaszona pigwami
Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Obieramy cebulę, kroimy w kostkę, podsmażamy 2 min Dynię obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę Dodajemy do cebuli Podsmażamy 2 minuty Zalewamy rosołem i mlekiem kokosowym Pigwę kroimy na…
WIĘCEJ >Bezglutenowa gryczana pizza
Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…
WIĘCEJ >Ryż z dynią i miodem
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu)…
WIĘCEJ >