Kulki kwasielce
Kulki kwasielce
Przygotowanie
- Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę.
- Daktyle miksujemy na gęstą masę.
- Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować z masy mało lepkie, nierozsypujące się kulki.
- Gotowe kulki przekładamy do pojemnika i wkładamy do lodówki, aż całkiem stwardnieją.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Wiórki kokosowe (400 g)
- Daktyl (200 g)
- Kwas L-askorbinowy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jeże morelowo – czekoladowe
Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…
WIĘCEJ >Klopsiki wołowe bez mąki
Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…
WIĘCEJ >Chleb migdałowy z lnem
Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C. Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…
WIĘCEJ >Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >