fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak pieczony w całości

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1b982e83-9de4-4855-b908-b6eb342899b6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak pieczony w całości

Przygotowanie

  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie posypujemy wewnątrz i na zewnątrz przyprawami (solą)
  • Mięso kładziemy na blachę i wkładamy do lodówki na min. 6 godz.
  • Po tym czasie mięso posypujemy przyprawami (pieprzem) wewnątrz i na zewnątrz
  • Połowę ilości cytryn nakłuwamy widelcem i wkładamy do wnętrza mięsa
  • Skórę mięsa smarujemy tłuszczem i jeszcze raz posypujemy przyprawami (pieprzem)
  • Nogi ciasno związujemy sznurkiem kuchennym
  • Drugą blachę wykładamy papierem
  • Drugą połowę cytryn kroimy w plasterki o grubości ok. 5-6 mm, a następnie układamy na papierze i posypujemy przyprawami (oregano i rozmarynem)
  • Mięso kładziemy na plastrach cytryny i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnął temp. pokojową
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
  • Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Po tym czasie temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 25-35 minut
  • Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 5
Trudność: Trudny

Lista składników

  • Kurczak tuszka (1500 g)
  • Cytryna (160 g)
  • Masło (45 g)
  • Sól morska (9 g)
  • Oregano (świeże) (6 g)
  • Rozmaryn (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sznurek kuchenny

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowana dynia z kiełbasą

Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Makaron z wieprzowiną

Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >