Kurczak pieczony w całości
Kurczak pieczony w całości
Przygotowanie
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Mięso dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie posypujemy wewnątrz i na zewnątrz przyprawami (solą)
- Mięso kładziemy na blachę i wkładamy do lodówki na min. 6 godz.
- Po tym czasie mięso posypujemy przyprawami (pieprzem) wewnątrz i na zewnątrz
- Połowę ilości cytryn nakłuwamy widelcem i wkładamy do wnętrza mięsa
- Skórę mięsa smarujemy tłuszczem i jeszcze raz posypujemy przyprawami (pieprzem)
- Nogi ciasno związujemy sznurkiem kuchennym
- Drugą blachę wykładamy papierem
- Drugą połowę cytryn kroimy w plasterki o grubości ok. 5-6 mm, a następnie układamy na papierze i posypujemy przyprawami (oregano i rozmarynem)
- Mięso kładziemy na plastrach cytryny i odkładamy na ok. 30 minut, aby osiągnął temp. pokojową
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C
- Blachę z mięsem wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Po tym czasie temp. piekarnika zmniejszamy do 180 st. C i pieczemy mięso jeszcze przez ok. 25-35 minut
- Mięso wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 10 minut do ostygnięcia
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z kurczakiem.
Autor
Lista składników
- Kurczak tuszka (1500 g)
- Cytryna (160 g)
- Masło (45 g)
- Sól morska (9 g)
- Oregano (świeże) (6 g)
- Rozmaryn (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Grillowana dynia z kiełbasą
Kiełbasy nacinamy na krzyż z dwóch stron Dynię obieramy ze skóry i kroimy w cienkie (0,5 cm) plastry Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Kładziemy kiełbasy, smażymy po 5 min z każdej strony na małym ogniu…
WIĘCEJ >Dynia smażona z salcesonem i pomidorami
Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…
WIĘCEJ >Makaron z wieprzowiną
Wieprzowinę kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim przyprawy Mięso umieszczamy w patelni W czasie kiedy się smaży – kroimy warzywa w paski Łączymy je z wieprzowiną Makaron płuczemy na sitku…
WIĘCEJ >Steki z serca wołowego
Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >