fbpx
logo
Szukaj
open close

Hinduski ryż z kurczakiem biryani

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1db35243-d348-425b-ba87-5ec2302ba284
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Hinduski ryż z kurczakiem biryani

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Mięso obieramy ze skóry
  • Pomidory kroimy w drobną kostkę
  • Ryż wysypujemy na sito i płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy pastę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy maślankę, mleko i bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
  • Następnie wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
  • Danie nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i podajemy z cząstkami cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.

Opcjonalnie możesz dodać do ryżu zielony groszek lub inne, ulubione warzywa.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Kurczak udko (960 g)
  • Pomidor (680 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Maślanka (200 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Cytryna (80 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami

WIĘCEJ >

Jarmuż duszony z wędzonką

Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…

WIĘCEJ >

Curry z kalafiora i cukinii

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >