Hinduski ryż z kurczakiem biryani
Hinduski ryż z kurczakiem biryani
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso obieramy ze skóry
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Ryż wysypujemy na sito i płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pastę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy maślankę, mleko i bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Następnie wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Opcjonalnie możesz dodać do ryżu zielony groszek lub inne, ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Kurczak udko (960 g)
- Pomidor (680 g)
- Cebula (210 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Maślanka (200 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Cebulę obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty Dosypujemy ryż…
WIĘCEJ >Pikantny ryż z krewetkami i bekonem
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z boczkiem i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Kolorowy ryż z warzywami
Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy marchew i…
WIĘCEJ >Ryż z cielęciną i bananem
Ananasa obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę, przenosimy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy migdały i prażymy do zbrązowienia, a następnie…
WIĘCEJ >