Hinduski ryż z kurczakiem biryani
Hinduski ryż z kurczakiem biryani
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Mięso obieramy ze skóry
- Pomidory kroimy w drobną kostkę
- Ryż wysypujemy na sito i płuczemy pod zimną wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy pastę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy maślankę, mleko i bulion, dodajemy pomidory i zagotowujemy
- Następnie wsypujemy ryż, dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
- Danie nakładamy na talerze, posypujemy zieleniną i podajemy z cząstkami cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu z dodatkami.
Opcjonalnie możesz dodać do ryżu zielony groszek lub inne, ulubione warzywa.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1000 ml)
- Kurczak udko (960 g)
- Pomidor (680 g)
- Cebula (210 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Maślanka (200 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Cytryna (80 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Kolendra (świeża) (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z mlekiem roślinnym i orzechami włoskimi
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Orzechy drobno siekamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy orzechami
WIĘCEJ >Jarmuż duszony z wędzonką
Jarmuż kroimy w paski Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pora kroimy w talarki Pomidorki przekroić na połówki Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki Pieczarki kroimy w plasterki Na dużej patelni lub w…
WIĘCEJ >Curry z kalafiora i cukinii
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe i łączymy z przyprawami Kalafior dzielimy na różyczki…
WIĘCEJ >Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym (wegetariański)
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…
WIĘCEJ >