fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-335
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dosypujemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki i doprowadzamy do wrzenia
  • Po ok. 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 10 minut
  • Przed podaniem ugniatamy ryż widelce i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Masło (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja sadzone na boczku

Rozgrzewamy patelnię Kładziemy plastry boczku i podsmażamy do momentu, aż stanie się chrupiący i wytopi się z niego tłuszcz Następnie wybijamy jaja i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się białek) Jaja z…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – lama

Z kromki chleba wycinamy kawałki na kształt lamy (tak jak na załączonym obrazku) Ser kroimy na cienkie paski Ogórka kroimy na kawałki na kształt koła i pół koła Z rzodkiewki wycinamy małe plastry Z oliwki…

WIĘCEJ >

Strudel serowo-warzywny

Marchewki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do marchewki i gotujemy przez kolejne ok. 5 minut (do miękkości) Następnie warzywa odcedzamy Cebulę…

WIĘCEJ >

Chrupiące zapiekane szparagi

Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Ze szparagów odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 1 minutę Następnie szparagi odcedzamy…

WIĘCEJ >