Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
- Dosypujemy ryż i mieszamy
- Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki i doprowadzamy do wrzenia
- Po ok. 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
- Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 10 minut
- Przed podaniem ugniatamy ryż widelce i posypujemy orzechami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Ryż basmati (300 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Rodzynki sułtańskie (100 g)
- Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
- Marchew (45 g)
- Masło (30 g)
- Pomarańcza – skórka (6 g)
- Cynamon mielony (3 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z boczkiem
Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….
WIĘCEJ >Makaron z cukinii w pomidorowym sosie
Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…
WIĘCEJ >Sałatka wiosenna, bazowa
Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >