fbpx
logo
Szukaj
open close

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16b84a2d-0c00-4b21-90d7-c6a6a5dd8f13
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dosypujemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki i doprowadzamy do wrzenia
  • Po ok. 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 10 minut
  • Przed podaniem ugniatamy ryż widelce i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pikantny ryż z krewetkami i bekonem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w kostkę Chili drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i (…)

WIĘCEJ >

Kolorowy ryż z warzywami

Marchew obieramy i kroimy w kostkę Cebulki z czosnkiem obieramy i kroimy w cienkie plasterki Papryki kroimy w kostkę Ryż (…)

WIĘCEJ >

Dziki ryż z chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Chili drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 (…)

WIĘCEJ >

Pomidorowy ryż gotowany

Ryż gotujemy w garnku z wodą, solą i mlekiem kokosowym. Pomidora kroimy w kostkę i dodajemy do garnka (gdy ryż (…)

WIĘCEJ >

Kleisty ryż z mango

Ryż należy przepłukać pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta. Ryż przełożyć do garnka i zalać wodą. Przykryć i gotować (…)

WIĘCEJ >