fbpx
logo
Szukaj
open close

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c16b84a2d-0c00-4b21-90d7-c6a6a5dd8f13
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Egipski ryż z pistacjami i rodzynkami

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy skórkę z pomarańczy oraz przyprawy (cynamon i liść laurowy) i mieszamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dosypujemy ryż i mieszamy
  • Dolewamy bulion, dodajemy rodzynki i doprowadzamy do wrzenia
  • Po ok. 2-3 minutach gotowania zmniejszamy ogień, przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyłączamy kuchenkę i pozostawiamy ryż pod przykryciem na ok. 10 minut
  • Przed podaniem ugniatamy ryż widelce i posypujemy orzechami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ryżu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ryż basmati (300 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Rodzynki sułtańskie (100 g)
  • Orzech pistacjowy (bez łupin) (100 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło (30 g)
  • Pomarańcza – skórka (6 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z boczkiem

Boczek kroimy w plasterki i układamy na rozgrzanej patelni Wytapiamy tłuszcz co jakiś czas obracając mięso W tym czasie marchewkę ścieramy na tarce, a sałatę rwiemy na małe kawałki Warzywa układamy w misce i mieszamy….

WIĘCEJ >

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >

Sałatka wiosenna, bazowa

Sałatę podrzeć w palcach Pomidora, ogórka, rzodkiewki pokroić w plastry lub pół-plastry Pokrojone warzywa układamy na sałacie i polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…

WIĘCEJ >