Kurczak po indyjsku
Kurczak po indyjsku
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
- Cebulę obieramy i kroimy w cienkie cząstki
- Następnie przenosimy mięso na talerz, a na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż nabierze złotego koloru)
- Dodajemy pastę i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
- Stopniowo dodajemy jogurt, cały czas mieszając, tak aby się nie rozwarstwił
- Zmniejszamy ogień, z powrotem dodajemy mięso, tłuszcz (masło) oraz przecier i całość dokładnie mieszamy
- Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe przez ok. 2-3 minuty
- Mięso nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi oraz zieleniną (rozmarynem)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Danie możesz opcjonalnie podawać z ryżem lub kaszą, możesz również posypać zieleniną lub orzechami.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Jogurt naturalny (200 g)
- Cebula (105 g)
- Masło (50 g)
- Płatki migdałowe (50 g)
- Pasta curry czerwona (28 g)
- Przecier pomidorowy (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Rozmaryn (świeży) (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jogurt z bananem
Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do miski Dodajemy jogurt i mieszamy
WIĘCEJ >Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >Zupa krem z marchewki i pietruszki
Marchew oraz pietruszkę obieramy i kroimy na kawałki Por kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew oraz pietruszkę, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 15…
WIĘCEJ >Chrupiąca noga z kurczaka z ryżem z kalafiora
Chrupiąca noga z kurczaka Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Mięso oczyszczamy i układamy w naczyniu żaroodpornym Dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz tłuszcz i wszystko dokładnie wsmarowujmy w mięso…
WIĘCEJ >