fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak po indyjsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc29f526d-af68-4109-a469-8819666b85b6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po indyjsku

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 5-6 minut, co jakiś czas obracając (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Cebulę obieramy i kroimy w cienkie cząstki
  • Następnie przenosimy mięso na talerz, a na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut (do momentu, aż nabierze złotego koloru)
  • Dodajemy pastę i smażymy przez ok. 2 minuty, cały czas mieszając
  • Stopniowo dodajemy jogurt, cały czas mieszając, tak aby się nie rozwarstwił
  • Zmniejszamy ogień, z powrotem dodajemy mięso, tłuszcz (masło) oraz przecier i całość dokładnie mieszamy
  • Na osobnej patelni prażymy płatki migdałowe przez ok. 2-3 minuty
  • Mięso nakładamy na talerze i posypujemy płatkami migdałowymi oraz zieleniną (rozmarynem)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Danie możesz opcjonalnie podawać z ryżem lub kaszą, możesz również posypać zieleniną lub orzechami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Jogurt naturalny (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło (50 g)
  • Płatki migdałowe (50 g)
  • Pasta curry czerwona (28 g)
  • Przecier pomidorowy (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Ręcznik papierowy, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab w kokosowej panierce z kalafiorem

Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 12 minut (do miękkości) Mięso z każdej strony posypujemy przyprawami, a następnie obtaczamy w mące kokosowej Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy mięso…

WIĘCEJ >

Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor) Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso przenosimy na talerz…

WIĘCEJ >

Sałatka z kasza bulgur

Do miski wsypujemy kaszę, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut (aby nasiąknęła) Następnie kaszę odsączamy i rozkładamy w płaskim naczyniu, aby całkowicie ostygła i odparowała Pomidory z ogórkami kroimy w kostkę i przenosimy…

WIĘCEJ >

Sernik z malinami

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wybijamy jaja, dodajemy płynny miód i ekstrakt wanilii, dosypujemy mąkę i całość dokładnie mieszamy Dodajemy ser oraz śmietanę i ponownie całość…

WIĘCEJ >