fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak po teksańsku z chili

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-70
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po teksańsku z chili

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, polewamy sosem (odrobinę zostawiamy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Na wierzchu mięsa kładziemy ser i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak nadziewany szpinakiem i serem

Czosnek obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Do miski wkładamy szpinak, dodajemy ser, czosnek, zieleninę oraz przyprawy (gałkę muszkatołową i pieprz) i całość dokładnie mieszamy Każdy kawałek mięsa rozcinamy z boku tworząc kieszonkę i…

WIĘCEJ >

Zupa brokułowa z makaronem

Brokuł dzielimy na małe różyczki W rondlu zagotowujemy wodę Do wrzącej wody wrzucamy makaron, gotujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy i odstawiamy Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Wołowina w balsamicznej marynacie z karmelizowaną cebulą

Czosnek obieramy, kroimy w cienkie plasterki i przenosimy do miski Do miski dolewamy ocet i 2/3 ilości tłuszczu, dodajemy musztardę oraz cukier i całość dokładnie mieszamy (tak aby cukier się rozpuścił) Mięso kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Chrupiąca tempura

Rybę oczyszczamy i kroimy na kawałki Dynię obieramy i kroimy w plastry Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy, ale ogonki zostawiamy) Na brzuchach krewetek robimy 3 płytkie nacięcia Cebulę obieramy i kroimy…

WIĘCEJ >