Kurczak po teksańsku z chili
Kurczak po teksańsku z chili
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Chili i zieleninę drobno siekamy
- Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, polewamy sosem (odrobinę zostawiamy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
- Na wierzchu mięsa kładziemy ser i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałym sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Kurczaka możesz podawać z dodatkiem makaronu.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Ser żółty (150 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Chili (20 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Kolendra (świeża) (12 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Czosnek (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Gotowany kurczak z imbirem
Imbir obieramy i drobno siekamy Cebulę drobno siekamy Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, po czym wstawiamy je do naczynia do gotowania na parze Do miski wlewamy bulion i sos sojowy, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy,…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >