fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak po teksańsku z chili

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c58d59715-1a8f-446b-aca0-e949c7137a6d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak po teksańsku z chili

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Chili i zieleninę drobno siekamy
  • Do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) wlewamy pomidory, ocet i tłuszcz, dodajemy chili, cebulę, czosnek oraz zieleninę i dokładnie blendujemy
  • Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, polewamy sosem (odrobinę zostawiamy) i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut
  • Na wierzchu mięsa kładziemy ser i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut
  • Mięso nakładamy na talerze i dekorujemy pozostałym sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Kurczaka możesz podawać z dodatkiem makaronu.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Ser żółty (150 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Chili (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Czosnek (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ziemniaki zapiekane

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 st. C Blachę skrapiamy tłuszczem Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Następnie odcedzamy i przenosimy na blachę Ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy…

WIĘCEJ >

Brzoskwinie z kruszonką

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne lekko smarujemy tłuszczem Owoce kroimy na pół i usuwamy pestki, a następnie każdą połówkę kroimy na 3-4 cząstki Pokrojone owoce wrzucamy na patelnię, dodajemy cukier, sok…

WIĘCEJ >

Zielony krem z brokułu

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka Do garnka dolewamy bulion oraz…

WIĘCEJ >

Galaretka warzywna

Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Buraki kroimy w plastry Do pojemników układamy listki pietruszki oraz warzywa i całość…

WIĘCEJ >