fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdce618f3-d421-44d2-a424-0e655d7c7939
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie satay

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy i sos chili, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy sos orzechowy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
  • Blachę rozgrzewamy w piekarniku nastawionym na 200 st. C
  • Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej o średnicy ok. 7,5 cm)
  • Dno i boki foremek wykładamy ciastem filo, nakładamy farsz, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy foremki ciastem francuskim, sklejając spód i wierzch
  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim paszteciki
  • Foremki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (750 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Ciasto Filo (90 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora i kalarepy

Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…

WIĘCEJ >

Kanapki portobello z jajem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy trzonki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut Następnie…

WIĘCEJ >