Kurczak w sosie satay
Kurczak w sosie satay
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy i sos chili, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Wlewamy sos orzechowy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
- Blachę rozgrzewamy w piekarniku nastawionym na 200 st. C
- Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej o średnicy ok. 7,5 cm)
- Dno i boki foremek wykładamy ciastem filo, nakładamy farsz, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy foremki ciastem francuskim, sklejając spód i wierzch
- Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim paszteciki
- Foremki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (750 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
- Ciasto Filo (90 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sos chili (słodki) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sos sojowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Pieczarki kroimy na cząstki Koper włoski kroimy w półksiężyce Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku Por kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy pieczarki Dodajemy por z koprem Zasmażamy…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora i kalarepy
Kalafiora myjemy i dzielimy na różyczki Kalarepę ostrożnie obieramy z twardej skórki i kroimy na mniejsze kawałki W garnku, w którym będziemy gotować zupę rozpuszczamy łyżkę oleju Cebulę kroimy, dodajemy do garnka i czekamy chwilę,…
WIĘCEJ >Kanapki portobello z jajem
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Z pieczarek odcinamy trzonki Następnie smarujemy pieczarki tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 8-10 minut Następnie…
WIĘCEJ >