fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdce618f3-d421-44d2-a424-0e655d7c7939
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w sosie satay

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy i sos chili, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy sos orzechowy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
  • Blachę rozgrzewamy w piekarniku nastawionym na 200 st. C
  • Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej o średnicy ok. 7,5 cm)
  • Dno i boki foremek wykładamy ciastem filo, nakładamy farsz, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy foremki ciastem francuskim, sklejając spód i wierzch
  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim paszteciki
  • Foremki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (750 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Ciasto Filo (90 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Cytrynowy kurczak z komosą

Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski (…)

WIĘCEJ >

Kremowy kurczak curry z migdałami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak na ostro

Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy (…)

WIĘCEJ >

Chrupiący kurczak z parmezanem

Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >