Kurczak w sosie satay
Kurczak w sosie satay
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę
- Cebulę kroimy w cienkie plasterki
- Do miski wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy i sos chili, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
- Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Wlewamy sos orzechowy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
- Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
- Blachę rozgrzewamy w piekarniku nastawionym na 200 st. C
- Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej o średnicy ok. 7,5 cm)
- Dno i boki foremek wykładamy ciastem filo, nakładamy farsz, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy foremki ciastem francuskim, sklejając spód i wierzch
- Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim paszteciki
- Foremki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (750 g)
- Mleko kokosowe (250 ml)
- Ciasto francuskie (150 g)
- Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
- Ciasto Filo (90 g)
- Cebula dymka (80 g)
- Jajo kurze (51 g)
- Sos chili (słodki) (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Sos sojowy (5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Cytrynowy kurczak z komosą
Zieleninę (natkę) drobno siekamy i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do miski z zieleniną Do miski z zieleniną wlewamy sos sojowy, połowę soku z cytryny oraz połowę tłuszczu i dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Kremowy kurczak curry z migdałami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Migdały drobno mielimy (np. w blenderze lub moździerzu) Mięso kroimy na większe kawałki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy pastę i smażymy…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak na ostro
Na talerz wysypujemy mąkę, cukier oraz przyprawy (paprykę i tymianek) i dokładnie mieszamy Mięso kroimy wzdłuż na pół (lub rozbijamy tłuczkiem) Jedną stronę każdego kawałka mięsa smarujemy jogurtem, kładziemy na przyprawach stroną z jogurtem, po…
WIĘCEJ >Chrupiący kurczak z parmezanem
Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski z serem dodajemy bułkę tartą i mieszamy, a następnie…
WIĘCEJ >