fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie satay

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-79
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie satay

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę
  • Cebulę kroimy w cienkie plasterki
  • Do miski wlewamy mleko kokosowe, sos sojowy i sos chili, dodajemy masło orzechowe i całość dokładnie mieszamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy cebulę i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Wlewamy sos orzechowy i gotujemy przez ok. 5 minut (do momentu, aż sos zgęstnieję)
  • Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy patelnię do ostygnięcia, a następnie wkładamy do lodówki
  • Blachę rozgrzewamy w piekarniku nastawionym na 200 st. C
  • Foremki smarujemy tłuszczem (najlepiej o średnicy ok. 7,5 cm)
  • Dno i boki foremek wykładamy ciastem filo, nakładamy farsz, brzegi smarujemy wodą i przykrywamy foremki ciastem francuskim, sklejając spód i wierzch
  • Jajo wybijamy do miski i lekko roztrzepujemy, a następnie smarujemy nim paszteciki
  • Foremki kładziemy na blachę i pieczemy przez ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (750 g)
  • Mleko kokosowe (250 ml)
  • Ciasto francuskie (150 g)
  • Masło orzechowe (z samych orzechów) (100 g)
  • Ciasto Filo (90 g)
  • Cebula dymka (80 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Sos chili (słodki) (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sos sojowy (5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Lodówka, Miska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukiniowe spaghetti z sosem z dyni i boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy w rondelku na niewielkim ogniu Do oddzielnego rondelka wydrążamy miąższ z dyni, blendujemy na jednolitą masę, a następnie doprawiamy solą, tymiankiem i kurkumą do smaku. Tak powstałą masę przelewamy do…

WIĘCEJ >

Kolorowa sałatka

Liście roszponki umieszczamy w misce. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. Warzywa umieszczamy razem w misce. Polewamy octem jabłkowym i olejem lnianym. Posypujemy przyprawami i mieszamy.

WIĘCEJ >

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…

WIĘCEJ >

Stek w sosie musztardowym

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy skórkę pomarańczową, musztardę i sos, mieszamy i smażymy przez ok. 1 minutę…

WIĘCEJ >