fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w szafranowym bulionie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde0e0366-16c3-4a09-8aef-fab2bccf0fa3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kurczak w szafranowym bulionie

Przygotowanie

  • Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Trawę cytrynową kroimy na kawałki
  • Do rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sok z limonki, dodajemy trawę cytrynową oraz szafran i gotujemy na średnim ogniu
  • Gdy szafran zabarwi bulion – zmniejszamy ogień i gotujemy dalej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Następnie przenosimy mięso do gotującego się bulionu i mieszamy
  • Do misek nakładamy makaron i mięso, zalewamy bulionem i podajemy z zieleniną oraz cząstkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 18
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (2000 ml)
  • Woda (500 ml)
  • Indyk mięso mielone (450 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Makaron Konjac (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oregano suszone (9 g)
  • Natka pietruszki suszona (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Toskańska zupa fasolowa

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w cienkie paski Kapustę siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i (…)

WIĘCEJ >

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem (…)

WIĘCEJ >

Zupa z „gołąbkami”

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy i zagotowujemy Kapustę drobno siekamy w paski, dodajemy do wrzącej wody i gotujemy przez (…)

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w (…)

WIĘCEJ >