fbpx
logo
Szukaj
open close

Kurczak w szafranowym bulionie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cde0e0366-16c3-4a09-8aef-fab2bccf0fa3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w szafranowym bulionie

Przygotowanie

  • Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Trawę cytrynową kroimy na kawałki
  • Do rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sok z limonki, dodajemy trawę cytrynową oraz szafran i gotujemy na średnim ogniu
  • Gdy szafran zabarwi bulion – zmniejszamy ogień i gotujemy dalej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Następnie przenosimy mięso do gotującego się bulionu i mieszamy
  • Do misek nakładamy makaron i mięso, zalewamy bulionem i podajemy z zieleniną oraz cząstkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 18
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (2000 ml)
  • Woda (500 ml)
  • Indyk mięso mielone (450 g)
  • Fasola biała z puszki (400 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Makaron Konjac (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Bułka tarta (25 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Oregano suszone (9 g)
  • Natka pietruszki suszona (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Praska do czosnku, Rondel, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i miętą

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całego mleka Następnie dodajemy jogurt i mieszamy Gryczankę przenosimy do miski i dekorujemy miętą

WIĘCEJ >

Stek z tuńczyka z marchewką i nori

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Marchewki kroimy w cienkie plasterki, a płat wakame w małe prostokąty, następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy oliwą oraz posypujemy solą Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na…

WIĘCEJ >

Ryż z krewetkami i szparagami

Krewetki oczyszczamy ze skorupy i pręgi grzbietowej (ogony zostawiamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę kroimy w cienkie plasterki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Zieleninę grubo…

WIĘCEJ >