fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w szafranowym bulionie

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-110
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w szafranowym bulionie

Przygotowanie

  • Ze skrzydełek usuwamy końcówki i kroimy w stawie na pół
  • Makaron wkładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Trawę cytrynową kroimy na kawałki
  • Do rondla wlewamy bulion, sos sojowy i sok z limonki, dodajemy trawę cytrynową oraz szafran i gotujemy na średnim ogniu
  • Gdy szafran zabarwi bulion – zmniejszamy ogień i gotujemy dalej
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając na drugą stronę (mięso najlepiej smażyć partiami)
  • Następnie przenosimy mięso do gotującego się bulionu i mieszamy
  • Do misek nakładamy makaron i mięso, zalewamy bulionem i podajemy z zieleniną oraz cząstkami limonki

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczak.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1500 ml)
  • Kurczak skrzydło (720 g)
  • Limonka (70 g)
  • Makaron ryżowy (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Sok z limonki (bio) (12 g)
  • Kolendra (świeża) (6 g)
  • Szafran (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z szynkowaru z warzywami duszonymi w maśle klarowanym

Szynka z karkówki Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min 12 godz….

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >

Fritatta szpinakowa

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pomidorki przekroić na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2 – 3 min Dodajemy szpinak, dusimy…

WIĘCEJ >

Sałatka fasolowa z ziołami

Fasolę z soczewicą odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Z fasolki szparagowej odcinamy końcówki, kroimy każdy strąk na pół i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty Zieleninę…

WIĘCEJ >