Toskańska zupa fasolowa
Toskańska zupa fasolowa
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Boczek kroimy w cienkie paski
- Kapustę siekamy
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut
- Dodajemy kapustę i smażymy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy ziemniaki i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut
- Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla dodajemy fasolę oraz zieleninę i gotujemy przez ok. 5 minut
- Zupę nalewamy na talerze i posypujemy serem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Do zupy możesz dodać więcej ulubionych składników np. paprykę lub pomidory.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (1500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Fasola czerwona z puszki (400 g)
- Kapusta biała (300 g)
- Ziemniak (150 g)
- Cebula (105 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka dla dziecka 5
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz, dolewamy mleko i…
WIĘCEJ >Grillowany camembert, szynka parmeńska i warzywa
Rozgrzewamy patelnię grillową Kładziemy ser i grillujemy po ok. 3 minuty z każdej strony, aż stanie się miękki i lekko brązowy Pomidora kroimy w ćwiartki Na talerzu układamy wszystkie warzywa oraz szynkę, na wierzch kładziemy…
WIĘCEJ >Krewetki czosnkowo-migdałowe
Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zieleninę oraz przyprawy…
WIĘCEJ >Chłodnik pomidorowy
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >